Hva gjør vi med muggen mat?

Muggen mat kan inneholde muggsoppgifter, og hovedregelen er at mat med mugg bør kastes. Unntakene er hard ost og grønnsaker som har fått små og godt avgrensede muggflekker. Her kan mugget skjæres bort, men sørg for å skjære bort rikelig rundt muggflekkene.

Dette bør du vite om mugg på mat
Kan du spise de friske bærene i kurven, eller skjære det vekk fra osten?
Er det egentlig slik at alt av mugg er såpass farlig at maten bør kastes? Eller kan man spise noen matvarer selv om det har kommet mugg på?

Ifølge seniorrådgiver hos Mattilsynet, Catherine Signe Svindland, bør man aller helst ikke spise mat som har mugnet.

Muggsoppen kan i seg selv være en helserisiko, men i tillegg skiller den også ut giftstoffer (mykotoksiner), som er stoffer som kan være skadelige for mennesker. Det kan rett og slett være helseskadelig å spise mat med muggvekst.

– Dersom du er i tvil, bør du alltid kaste mat som har fått mugg på seg.

Denne maten bør du alltid kaste
Det er altså en god regel å alltid kaste muggen mat. Likevel er det slik at du i enkelte tilfeller fortsatt kan spise matvaren dersom du skjærer vekk muggen, men dette er litt avhengig av hva slags type mat det er snakk om.

Alle produkter som inneholder mye væske må kastes dersom du oppdager mugg. Selve muggsoppen og giftene den produserer trenger lett inn i slike produkter, hele produktet kan derfor være giftig, forklarer seniorrådgiveren.

Ifølge Folkehelseinstituttet bør man spesielt unngå inntak av muggbefengt mat som frukt, bær, syltetøy og saft. Man bør også unngå å lage saft på nedfallsfrukt og annen råteskadede varer. Mykotoksinene vil heller ikke kunne bli borte selv om matvaren varmebehandles.

Når det derimot gjelder matvarer som er mer tørre, kan det i noen tilfeller være tilstrekkelig å skjære vekk den delen som er mugnet, pluss litt ekstra.

Både muggsoppen selv og giftstoffene den produserer har problemer med å trenge langt inn i tørre matvarer. I matvarer som inneholder mye væske vil selve muggsoppen og giftstoffene trenge langt inn i produktet og slike produkter må derfor kastes, forklarer Svindland.

Her er typiske eksempler på matvarer som må kastes dersom de har fått mugg:

Saft og syltetøy
Grønnsaker
Frukt og bær
Kjøtt og fisk som er rått eller varmebehandlet
Nøtter
Yoghurt
Kremoster
Brød er derimot et ganske tørt produkt, men dersom du skal kunne spise den må du skjære vekk rikelig, cirka 5 centimeter.

– Tørkede og saltede produkter som spekemat, pinnekjøtt, tørrfisk og klippfisk er ganske tørre produkter. Her kan du skjære vekk muggen, men du må da skjære vekk rikelig, cirka 2 centimeter, sier hun.

Men hva med muggost?
Dersom giftstoffene som muggsoppen utskiller virkelig er så farlige for oss, så vil man naturlig nok spørre seg, hvorfor vi likevel kan spise såkalte muggoster. Dette kan enkelt forklares med at det finnes flere ulike typer muggsopp, og noen er «snillere» enn andre.

De fleste ostene produseres med nøye utvalgte muggarter som ikke produserer giftstoffer eller svært lite giftstoffer. Derfor kan disse produktene selges. Kommer det ny mugg på osten, må den kastes,forteller hun.

Osten kan fortsatt angripes av andre muggsopper dersom den står lenge i romtemperatur, eller den rekker å bli gammel. Denne nye muggen bør du altså ikke spise. Og ostens fasthet og innhold av væske vil også her ha noe å si.

Parmesanost er så hard at muggsoppen og giftstoffene ikke klarer å trenge så langt inn i osten, her holder det med å skjære vekk litt, cirka en halv centimeter. På halvfaste oster som Jarlsberg og Norvegia må du skjære vekk minst en 1 centimeter, sier Svindland.

Så mye må du skjære vekk rundt mugget - oppsummert:

Parmesan: skjær vekk 0,5 cm
Halvfaste oster (Norvegia, Jarlsberg): skjær vekk minst 1 cm
Tørkede og saltede produkter (spekemat, pinnekjøtt, tørrfisk og klippfisk): skjær vekk minst 2 cm
Brød: skjær vekk minst 5 cm

 

0
Feed

Skriv en kommentar

hCaptcha