19/09/2024 av Tom Martin 0 Kommentarer
5 grunner til at kaken din faller sammen!
Er du én av dem som stadig opplever at kaka du gleder deg til å ta ut av ovnen, plutselig viser seg å falle sammen. Og etterlater seg et stort krater av et synkehull i midten?
Da er du garantert ikke alene. Du er heller ikke alene om å prøve å redde fadesen med ekstra glasur og smørkrem så høyt som et tårn der hvor hullet har oppstått. Litt vanskeligere blir det hvis du har forsøkt deg på en klassiker som søsterkake som ikke har annet å gjemme seg bak enn dine kvalifikasjoner på kjøkkenet.
En kakedeig er full av små lommer med luft og / eller karbondioksyd. I det du setter kaken i en varm ovn varmes luft og gassboblene opp og utvider seg. I det øyeblikket så blir deigen større og det er den størrelsen du vil beholde. Det er flere grunner til at kaka di kan synke sammen og vi har funnet ut noen av årsakene.
Derfor faller kaken sammen
Når kaken hever er det fordi små lommer med gass inne i kaken utvider seg ved at de varmes opp i ovnen. En kake hever fordi vi har tilsatt enten bakepulver, natron, gjær eller egg.
Når du bruker bakepulver settes det i gang en reaksjon som produserer karbondioksyd, som er den samme gassen som gjæren lager.
Bruker du egg i bakverket ditt og dropper å bruke både gjær og bakepulver er det kun luften som du pisker inn i eggene som utvider seg i deigen når du steker kaken i ovnen.
Riktig temperatur
Steker du kakene dine i en ovn som er for varm vil boblene sprekke og effekten du er ute etter er dermed en saga blott.
Er ovnen derimot for kald når du setter inn kaken blir ikke boblene varme nok og vil ikke klare å utvide seg. Boblene vil heller ikke klare å holde seg varme lenge nok til at kaken stivner, og kaken vil falle sammen.
Stek kaken lenge nok
Tar du ut kaken av ovnen for tidlig risikerer du at boblene verken har stivnet eller utvidet seg og vil dermed miste formen. La derfor kaken stå tiden ut.
Er du i tvil om kaken er ferdig kan du bruke en strikkepinne eller en liten trepinne som du stikker inn i midten av kaken. Kommer pinnen ut uten kakerester, så er er kaken gjennomstekt og ferdig.
Når kaken står i ovnen skal du ikke røre den, men la den stå i fred og ro. Flytter du rundt på kaken inne i ovnen mens den steker vil boblene sprekke og kaken blir ødelagt.
Ikke slipp ut varmen
Det er fristende å se til kaken vår mens den står i ovnen, men det må du ikke gjøre. La kaken stå tiden ut i ovnen uten at du åpner komfyr-døren. Åpner og lukker du ovnsdøren vil lufta i boblene til stadighet kjøles ned og kaken vil kollapse.
Elting:
Noen bakverk trenger mye elting og andre trenger mindre. Følg oppskriften! Står det at du skal elte på høy hastighet i 10 minutter så gjør du det. Elter du for lite risikerer du at du ikke fordeler luftboblene jevnt nok i røra. Husk at dette er forskjellig fra bakverk til bakverk. Noen bakverk skal ha lite elting for å hindre at resultatet blir for hardt.
Gamle råvarer
Både bakepulver, natron og gjær kan miste effekten over tid. Selv om det ofte holder seg langt over holdbarhetsdatoen vil effekten reduseres etter som tiden går. Lurer du på om bakepulveret ditt er gamelt kan du ha en teskje med bakepulver i et glass med varmt vann. Bruser vannet godt så kan du fortsatt bruke det.
Bruker du egg som en erstatning for andre hevemidler må du huske å piske godt med luft inn i dem.
Som du ser kan det være mange grunner til at kaken din faller sammen. Bruk god tid på kjøkkenet og husk at all mat smaker best når det er laget med kjærlighet og omhu
Kommentarer
Skriv en kommentar