dessert

  • 11/10/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Coffee cream dessert

    Dette er en veldig enkel dessert med kun 4 ingredienser. Laget på et blunk. Bruk gjerne espresso eller annen sterk kaffe. Jeg gjorde det enkelt og kjørte en kopp i kaffetrakteren med 2 skjer kaffe. "Kruttsterk" for å si det sånn.

    Les mer
  • 03/10/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    BLÅBÆRPAI

    Med friske bær rett fra skogen, eller fryste bær som har fått tine litt. Kan du svinge opp med denne saftige blåbærpaien på kort varsel. Bruker du fryste bær, så la dem tine på litt tørkepapir først. Da blir resultatet best. Jeg har brukt nyplukka blåbær i denne, plukket ved hytta vår.

    Les mer
  • 01/10/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Smuldrepai med epler

    Smuldrepai er utrolig godt og kan brukes til enten dessert eller kos. Her har vi brukt en blanding av eplesorter fra hagen, men bruk gjerne butikkjøpte om du ikke har tilgang til epler selv. Denne er glutenfri, men du kan bare bytte det glutenfri melet med vanlig hvetemel. Og husk at vanlig havregryn kan inneholde spor av gluten. Så anbefaler glutenfri havregryn.

    Les mer
  • 24/09/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Brødpudding med klementin

    Lag en saftig brødpudding av gårsdagens tørre brød. Hjemmelaget brødpudding er en gammeldags dessert som smaker ekstra godt med mandler, rosiner og klementiner i. Spises varm servert sammen med vaniljesaus. Du kan også tilsette litt rom om du ønsker

    Les mer
  • 20/09/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Deep-fried Mars bars (glutenfri)

    Frityrstekt Mars er en skotsk søtsak. Den består av en dypfryst Mars-sjokolade dyppet i frityrdeig og kokt i olje. Jeg har her lagd en glutenfri røre, men du kan bruke vanlig frityrrøre om du ønsker. Du kan selvfølgelig prøve andre typer sjokolade også. Dette er himmelsk godt folkens.
    Disse blir litt større med denne glutenfri røren. Bruker du vanlig røre, vil de ikke blåse seg like mye opp.

    Les mer
  • 19/09/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Kirsebærchocko

    Nydelig dessert med kirsebær og sjokolade. Dette er en dessert for voksne slik jeg lager den, men du kan bruke kirsebærsaft istedenfor likør om du ønsker. Likøren har jeg lagd selv, og bruker bærene jeg lagde likøren av.

    Les mer
  • 18/09/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Bananpannekake i langpanne

    Enkel oppskrift på luftig bananpannekake med havre og egg, som du kan steke i langpanne. Langpannekaker er perfekt for deg som skal lage pannekaker til mange. Da slipper du å steke pannekakene enkeltvis, og sparer både tid og energi. Vi har disse til middag, men selvfølgelig da etter suppe. De passer også fint til frokost eller lunsj.


    Om du vil steke i panna istedenfor (som) så skiller du plomme og eggehvite. Stivpisket hvite vendes inn i røra på slutten. Du får plass til tre stykk i panna samtidig.

    Les mer
  • 17/09/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Semulepudding med rød saus

    En dessertklassiker fra gamledager. I motsetning til hverdags var det bare til søndagsdesserten man kunne unne seg egg i semulepuddingen. Ønsker du en tykkere konsistens, har du bare oppi litt mer gryn.

    Les mer
  • 13/09/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Nydelig semulegrøt

    Semulegrøt vekker barndomsminner hos mange. Det er jo en av de bedre grøter man kan få syns jeg. I puddingen er det vanlig med mandelessens, men syns det er godt i grøten også. Her får du oppskrift på semulegrøt.

    Les mer
  • 12/09/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Pannekaker

    Pannekaker kan man både ha til lunsj, som dessert eller middag. Til middag serveres gjerne pannekaker med ertesuppe eller tomatsuppe. Disse pannekakene er nydelige. Du kan gjerne bytte halvparten av hvetemelet med sammalt hvete. Pannekaker er også godt med stekt bacon i. Når pannekakene ikke skal være til middag, liker jeg noen mandeldråper i. 

    Les mer
  • 08/09/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Arme riddere med syltetøy og lønnesirup

    Arme riddere er et godt alternativ, enten du ønsker å spise de til frokost, lunsj eller som en hverdagsdessert. En enkel og smakfull måte få brukt opp brødrestene dine på.

    Les mer
  • 10/08/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    BRINGEBÆRMOUSSE MED SJOKOLADESAUS

    En nydelig bringebærmousse med sjokoladesaus. Du kan bruke andre bær om du ønsker. Både jordbær og blåbær er godt i denne.

    Les mer
  • 07/08/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Hjemmelaget jordbær-is (2 liter)

    Denne grunnoppskriften på iskrem er enkel å lage, og den kan smakes til med dine favorittsmaker. Tilsett bær eller hakket sjokolade om du ønsker. Vi fant litt fløte på tilbud, så da ble det litt is. Her har vi lagd jordbær-is med jordbærsyltetøy. Og den er jo bare så god. Den får ikke den veldige røde/rosa fargen med syltetøy, men smaken er nydelig.

    Les mer
  • 06/08/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Myntesukker

    Myntesukker lages av ferske mynteblader og sukker, enkelt og greit. Myntesukkeret er friskt og nydelig å drysse på fersk frukt og bær. Er også godt på yoghurt og vaniljeis. Du kan også bruke det rundt kanten på drinkglass.

    Les mer
  • 05/08/2024 - Tom Martin 1 Kommentar
    Cannoli med mascarponekrem

    Cannoli-kaker består av en frityrstekt, sprøtt skall som er formet rundt et rør. Kake-hylstrene fylles vanligvis med en ricotta-krem, kandiserte frukter og sjokolade. Her har jeg brukt mascarpone i stede for. For jeg syns den smaker bedre enn ricotta.

    Les mer
  • 28/07/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Blåbærsuppe

    Blåbærsuppe er en dessert som er like god kald som varm, server gjerne med krem, fløte, vaniljesaus eller vaniljeis.

    Les mer
  • 28/07/2024 - Tom Martin 1 Kommentar
    Blåbærsmuldrepai (glutenfri)

    Smuldrepai er utrolig godt og kan brukes til enten dessert eller kos. Til denne blåbærsmuldrepaien kan du bruke frosne eller ferske bær. Siler av saften fra frosne bær. Denne er lagd glutenfri, men du kan bruke vanlig havregryn og hvetemel om du ønsker.
    Havregryn er i utgangspunktet glutenfritt, men pga. forurensing fra andre kornslag anbefales det kun å bruke glutenfrie havregryn.

    Server smuldrepaien med is eller vaniljesaus. Du kan også velge skyr eller kesam hvis du ønsker et magrere alternativ.

    Les mer
  • 24/07/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Blåbærgele

    Gelé er dessert for både liten og stor. Bruker du selvplukkede blåbær er det jo litt ekstra stas. Resultatet er en fantastisk frisk og god gelé helt fri for kunstige tilsetningsstoffer. Først har jeg lagd en nydelig blåbærsaft. Hvor mye smak du vil ha på gelé, er jo litt opp til deg selv. Jeg blander 50-50 her

    Les mer
  • 18/07/2024 - Tom Martin 1 Kommentar
    Trollkrem

    Trollkrem er en enkel, frisk og søt dessert, av tyttebær, sukker, vaniljesukker og eggehvite. Server den nylaget og pyntet med hele bær på toppen. Oppskriften passer godt til nystekte vafler eller krumkaker. Denne desserten kan også lages med blåbær eller andre bær.

    Les mer
  • 18/07/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Smuldrepai med epler og vaniljekrem

    Smuldrepai er jo bare så godt, og har man også i litt vaniljekrem. Ja, da blir det enda bedre. Bruker ferdig vaniljekrem i denne. Server gjerne med litt pisket krem eller is.

    Les mer
  • 17/07/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Tilslørte bondepiker (Glutenfri)

    Klassisk gjenganger på dessertbordet er denne knasende gode desserten bestående av flere lag med eplemos, krem og kavring. Jeg har byttet ut kavring med glutenfri Havredigestive.
    Du kan også bruke knuste søt kjeks, griljermel eller pepperkaker, med eller uten gluten etter ønske.

    Les mer
  • 16/07/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Russedessert

    Luftig dessertklassiker med saft og semulegryn. De som har levd en stund, har nok barndomsminner fra denne desserten. Dette er god gammel tradisjonsmat som det er viktig å ta vare på. Dette er en rett som stammer helt tilbake til tidlig 1900-tallet.
    Russedessert, klappgröt, vispgröt eller trollgröt er en norsk, svensk, finsk og estisk dessert.

    Les mer
  • 05/07/2024 - Tom M 0 Kommentarer
    Geitramsgelé

    Geitramsen er vakker og lett gjenkjennelig med sine høye stengler og rosa blomster. den finnes ofte i store mengder, og da er det lett å plukke nok blomster til å lage både saft og gelé.
    Jeg bruker den til dessert med vaniljesaus, men passer også veldig bra til kjøttretter, på samme måte som rips- eller portvinsgelé.

    Les mer
  • 05/07/2024 - Tom M 0 Kommentarer
    Hjemmelaget lakrissaus

    Dette er sausen for deg som elsker lakris! En søt og litt salt saus laget av lakrisbåter som kan brukes i desserter, på en god vaniljeis, på friske bær eller som smakstilsetning.

    Sausen vil stivne når den blir helt kald, men da kan du varme den forsiktig opp igjen over vannbad.

    Les mer

Overskrift

  • 11/10/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Misbrukt, men aldri ødelagt

    Denne lille historien dere skal få fra meg nå må jeg grave dypt etter. Den ligger i en skuff, nedgravd langt bak i hjernen. Dette er over 30 år siden, på slutten av 80-tallet og det meste er fortrengt for lenge siden. Den er såpass fortrengt at jeg ikke husker år eller alder nøyaktig. Men det er fra årene rundt 9-12 år. Dette var over en to års periode. Dette er heller ikke noe jeg har snakket veldig mye om til andre.

    Les mer
  • 11/10/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Et arr for livet

    Som mange av dere sikkert har sett, så har jeg et stort arr på kinnet. Det arret fikk jeg i januar 1999. Jeg har lagt ved noen bilder der dere ser dette arret. Krigsskaden min🤣

    Les mer
  • 11/10/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Finnmark og midnattssol

    Midnattssol er jo utrolig vakkert, og tusenvis av turister strømmer til Nord-Norge hvert år for akkurat dette skue. Sitte i fjærsteinene med en kald øl og se utover fjorden på midnattsola. Høres ikke det fint ut?

    Les mer
  • 11/10/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    På et barnehjem i Murmansk

    I denne lille historien skal vi tilbake til starten av 90-tallet. Ungdomsklubben i Kjøllefjord hadde samlet inn masse klær, hermetikk etc. til et barnehjem i Murmansk. Det ble ganske så mye de fikk.
    Det endte med at ungdomsklubben ble bedt på besøk til dette barnehjemmet. Jeg husker ikke hvor mange som dro, men vi var en god del.Fortellingen
    blir også mest glimt av episoder jeg husker. Er jo en del år siden.

    Les mer
  • 06/10/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Koldtbord til en barnedåp i dag

    Her er litt bilder fra et koldtbord vi lagde til en liten gutts barnedåp i dag

    Les mer
  • 01/10/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Byttet rus med sukker

    Det er veldig vanlig for de som slutter å ruse seg på narkotiske stoffer, at de bytter rus med noe annet. Sukker er en gjenganger her. Og det var det også for meg.

    Les mer
  • 26/09/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Hjemløs

    Vi hadde ikke betalt husleien på et par måneder der vi leide. Alle penger gikk jo til rus i den tiden. Jeg veide 60 kg, og livet var et helvete. I dag veier jeg 103.

    Les mer
  • 25/09/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Jeg orket bare ikke mer!

    I denne historien tar jeg dere med tilbake til 2006. Det var på våren om jeg ikke tar helt feil. Dette var kun noen måneder etter jeg startet med amfetamin. Og som jeg har fortalt før, var jo dette veldig gøy og spennende helt i starten.

    Les mer
  • 25/09/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Den viktigste ingrediensen er kjærlighet

    For meg er mat en lidenskap, en kunst. Selv de enkleste retter burde man sette sitt eget lille preg på. Jeg vet at for mange er dette med matlaging et ork. Du må lage ett eller annet så det kommer middag på bordet.

    Les mer
  • 25/09/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Jeg tar av meg buksa for dere!

    For en god stund siden skreiv jeg et innlegg om hvordan det var å leve med en sykdom.

    I det innlegget skrev jeg litt om hvordan bena mine ser ut, og hvorfor jeg ikke går i shorts for eksempel. Her er et lite utdrag fra den historien

    Bena mine har fremdeles veldig dårlig sirkulasjon og hovner ganske så fort opp om jeg går eller jobber mye. Blodsirkulasjonen var såpass dårlig at når blodet skulle tilbake fra tærne og opp, gikk det så sakte at blodet skilte ut slaggstoffer som forandret fargen på bena fra knærne og ned.
    Og slik er de fremdeles. Er nok litt bedre en de var, men ser nesten ut som om jeg går med lilla/røde strømper🤣Det fører også med seg at jeg nesten aldri går i shorts.

    Les mer
  • 23/09/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Hyttedagbok 21-23 september

    For de som ikke er kjent med konseptet «Hyttedagbok» Så er det et innlegg fra hytteturen. Ja, en dagbok. Jeg skriver i ord og bilder gjennom hele turen. Mange ganger om dagen. Deler også egne tanker og ideer. Det har blitt en tradisjon de siste par årene. Så da får lesere på en måte, være med på turen.

    Les mer
  • 19/09/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Den gode gamle telefonboksen

    Alle oss som er over 35-40 ich har vel stått i en slik boks. Den gode gamle telefonboksen med tilhørende telefonkatalog.

    Les mer
  • 18/09/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Positive eller negative holdninger ovenfor billigprodukter

    Noen har kanskje hatt en dårlig smaksopplevelse med et produkt fra et billigmerke og unngår derfor alle andre produkter fra samme produsent, eller kanskje de har lest noe negativt om disse.

    For å vite hva du får er et godt tips å sjekke ingredienslisten. Det er nemlig slik at selv om et produkt er billigere enn et annet, så trenger det ikke nødvendigvis bety at det er noe dårligere.

    Les mer
  • 16/09/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Hvorfor jeg ble kokk

    Ja, hvorfor ble jeg kokk. Det var ikke slik at jeg drømte om det fra jeg var liten gutt. Var ganske så blank på matlaging, og ikke mye jeg lagde av mat hjemme.

    Les mer
  • 15/09/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Livet bak murene

    Livet bak murene er litt spesielt. Det blir fort et eget lite samfunn der inne. Ja, jeg var der i hele 23 måneder. Her vil jeg ikke gå spesifikt inn i ting som skjedde bak murene. Må huske at jeg var ikke alene der. Der var en god del mennesker, både kjente og ukjente for dere. Derfor er dette mer generelt om hvordan det var bak murene.

    Les mer
  • 13/09/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Kjøkkenjobben i Skien fengsel

    Som mange av dere vet, så har jeg sittet i fengsel i en del måneder. Ja, jeg satt 23 måneder i Skien fengsel. Mesteparten av den tiden jobbet jeg på kjøkkenet. Og er det jeg vil skrive om her.

    Les mer
  • 12/09/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Jeg er IKKE i smørpolitiet!

    Smør vs margarin er et tema som fort blir hett i matgrupper og på matsider. Margarin er fysj og æsj, smør skal brukes til alt!

    Les mer
  • 08/09/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Livet er ikke bare en lek, det er også en dans på roser.

    Livet er ikke bare en lek, det er også en dans på roser. Og noen ganger foregår den dansen nedover stilken på rosen. Og alle vet jo hva som skjer da. Ja, da stikker man seg. Og det svir i lang tid etterpå.

    Les mer
  • 08/09/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Uten mat og drikke, duger Tom Martin IKKE!

    «You're Not You When You're Hungry» fra Snickers reklamen stemmer på en prikk, når det kommer til meg.

    Les mer
  • 13/08/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Hyttedagbok 11-13 august 2024

    Da var det endelig mulighet for en liten hyttetur igjen. Det har vært travle tider i det siste. Så nå skal det bli godt med en liten time out. Vanligvis når jeg har skrevet hyttedagbok, så har dere fått bilder i teksten. På den nye nettsiden vår, kommer bilder i bunn. Så da blir det ikke like mange bilder. Velger heller ut noen bilder fra turen. Skrive kan jeg gjøre som vanlig.

    Les mer
  • 10/08/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Jeg er ikke den som gjør dere sunnere

    Du leste kanskje overskriften nå og tenkte «DET SKAL VÆRE SIKKERT OG VISST!» Ja, du har så rett i det. Jeg er ikke noe helsefreak eller sunt kostholdfreak. Jeg syns alle må få velge selv. Har du lyst på noe godt og usunt, da er det helt opp til deg. Du er da voksen vel?

    Les mer
  • 08/08/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    4 år alene midt i en åker

    I denne fortellingen skal jeg tilbake noen år. Nærmere bestemt våren 2012.
    Min daværende samboer (min sønns mor) og jeg ble utskrevet etter 3 uker avrusning og 6 måneder opptrening på Biri i Gjøvik kommune. For å gjøre det best for oss selv, flyttet vi ikke tilbake til Telemark. Da er det lett å falle tilbake til gamle vaner. Vi fant oss et hus å leie i Moelv/Hedemark.

    Les mer
  • 08/08/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Senvirkninger som følge av seksuelle overgrep

    Som de fleste av dere som følger bloggen min vet, så er dette en plass jeg skriver om diverse saker. Det meste er om mat, noe humor og noe seriøst. Og da som regel fra mitt liv. Jeg har levd et turbulent liv med både misbruk, kriminalitet, fengsel og narkotika.

    Les mer
  • 08/08/2024 - Heidi Kristina Dale 5 Kommentarer
    Kokkefruen om livet med fibromyalgi

    Gjesteinnlegg fra kokkefruen
    Som mange kanskje har fått med seg har kokkefruen i huset fibromyalgi. Kokken har derfor spurt om jeg ikke kan skrive et innlegg om hvordan det er å leve med det 🤞

    Les mer
  • 08/08/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Når kona har fibromyalgi

    Nå tenkte jeg at jeg skulle skrive hvordan det er for meg å leve med en som har fibromyalgi.
    Ja, for uansett hvor ille det er for henne. Så påvirker det også oss andre i huset litt også.

    Les mer
  • 08/08/2024 - Wenche Havig 0 Kommentarer
    Matdikt av Wenche Havig, 22.oktober 2020.

    Jeg fikk dette fantastiske diktet tilsendt av Wenche Havig. Det er et dikt hun skrev i 2020. Og det var så bra, at det må bare deles med dere. Jeg har selvfølgelig fått lov til det.

    Hei
    Takk for flott matblogg. Tillater meg å sende disse versene om min barndoms mat fra 50-60-tallet, ekte Saltenkost.

    Les mer
  • 06/08/2024 - Tom Martin 1 Kommentar
    Tvunget til abort

    Dette er et innlegg som ikke er så enkelt å skrive. Ikke bare for at det var mitt barn, men også for at det skjedde for 19 år siden. Så veldig detaljert er litt vanskelig å få det. Jeg har da ikke hukommelse som en elefant heller. Uansett så skal jeg prøve å fortelle så godt jeg husker.

    Les mer
  • 28/07/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Misbrukt som barn (Kjøllefjordsaken)

    Dette er over 30 år siden, på slutten av 80-tallet og det meste er fortrengt for lenge siden.

    Les mer
  • 28/07/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Hele Norges matmor-Ingrid Espelid Hovig

    Hele Norges matmor, Ingrid Espelid Hovig, døde 3. august 2018. Hun ble 94 år gammel.

     

    Les mer
  • 28/07/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Mine skader etter rus

    Alle vet hvor skadelig rusmidler er, uansett hvilken rus. Her snakker jeg ikke lykkerus, den værste skaden du kan få da. Er en forstrekt smilemuskel. Eller om du tar et lykkehopp og lander feil. Da er det lett å tråkke over. I hvert fall for oss som er litt skrøpelig fra før. Så av erfaring, har jeg sluttet med det.

    Les mer
  • 28/07/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Kan man få noen andre til å slutte med rus?

    Kan man få noen andre til å slutte med rus?
    Det er et spørsmål mange familier stiller seg. Og det eneste svaret som er, det er dessverre nei. Du kan ikke få noen andre til å slutte med rus. Her snakker jeg av egen erfaring. Og erfaringen til de fleste rusmisbrukere jeg har snakket med. Og samtaler med rusarbeidere, leger, sykepleiere etc.

    Les mer
  • 15/07/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Datoen 1.11.11 har stor betydning for meg

    1.11.11 er en viktig dag i min kalender. Det er altså 12 år siden i dag.

    Les mer
  • 15/07/2024 - Heidi 0 Kommentarer
    Stolt av mannen min

    Gjesteinnlegg fra Kokkefruen

    Les mer
  • 22/05/2024 - Tom 0 Kommentarer
    Ny hjemmeside

    Jeg har en spennende nyhet å dele med dere – Toms Matprat har fått en helt ny hjemmeside! Etter flere måneder med planlegging og hardt arbeid er jeg stolt over å kunne presentere en moderne, brukervennlig plattform hvor dere kan finne alle mine oppskrifter, tips og triks samlet på ett sted.

    Les mer
  • 22/05/2024 - Tom 0 Kommentarer
    Ny bok

    Deig og meg er Toms matprats andre kokebok. Dette er en ren bakebok med gjærbakst, kaker, kjeks og mye mer. 

    Les mer