dessert

  • 28/04/2025 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Appelsinris

    Dette er en frisk og god dessert. Appelsinris er en gammel klassiker som absolutt burde tilbake i søkelyset. Men bruk kokt ris, og ikke grøt til denne desserten. Grøt blir ikke riktig, selv om du finner det på flere matsider. Er ikke riskrem med appelsin man skal lage.

    Les mer
  • 17/01/2025 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Rabarbrapai med vaniljekrem

    Her er oppskriften på en deilig pai med frisk rabarbra og deilig vaniljekrem. Paien kan du serveres både som dessert og som kake.

    Les mer
  • 16/01/2025 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Amerikanske blåbærpannekaker

    Oppskrift på tykke, luftige amerikanske blåbærpannekaker. Jeg bruker 50/50 melk og blåbær Biola i denne oppskriften for en ekstra frisk smak. Jeg har også hele blåbær i røren.

    Les mer
  • 15/01/2025 - Tom Martin 0 Kommentarer
    ARME RIDDERE

    Arme riddere er et godt alternativ, enten du ønsker å spise det til frokost, lunsj eller som en hverdagsdessert. Vi lagde disse til lunsj med blåbær og bringebær til. En enkel og smakfull måte få brukt opp brødrestene dine på.

    Les mer
  • 29/10/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Bananpannekaker

    Lag deilige og tykke bananpannekaker! Brune bananer er ekstra søte og helt perfekte å bruke istedenfor sukker når du lager pannekaker. Jeg har ikke brune bananer i dag, så jeg tilsetter litt sukker.

    Les mer
  • 27/10/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Rislapper

    Har du rester av risgrøt eller annen grøt kan du lage kjempegode lapper til kveldsmat, dessert, lunsj eller matpakken, kun ved å tilsette noen få ingredienser. Raskt, enkelt og helt nydelig!

    Les mer
  • 27/10/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Blåbærpannekaker

    Denne oppskriften på små blåbærpannekaker er med litt grovere mel. Den er enkel å lage, smaker utrolig godt og passer for alle. Server gjerne med blåbærsyltetøy og sirup. Om du vil være helt vill, så topp med sjokoladesaus.

    Les mer
  • 23/10/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Appelsinkrem/sitronkrem (lemon curd)

    Her har jeg lagd en appelsinkrem eller curd som det heter. På samme måte kan du lage lemon curd, bare bytte ut appelsin med sitron. Denne nydelige kremen passer perfekt til dessert eller kaker.

    Les mer
  • 14/10/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Rabarbragrøt

    Rabarbragrøt med melk, vaniljesaus eller fløte er en god hverdagsdessert som man gjerne kan unne seg i rabarbrasesongen. Går fort å lage og kan spises både lunken eller kald.

    Les mer
  • 14/10/2024 - Tom Martin 1 Kommentar
    Tilslørte og småsure bondegutter

    Tilslørte bondepiker er en nydelig dessert, men da er det brukt epler. I denne oppskriften bruker jeg rabarbra. Du kan enten bruke rabarbrasyltetøy eller rabarbragrøt. Jeg bruker sistnevnte. Og siden rabarbra er litt surt, så får denne navnet «Tilslørte & småsure bondegutter» Den perfekte blanding av søtt og syrlig, mykt og knasende.

    Les mer
  • 13/10/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Hjemmelaget vaniljeis

    Lag din egen vaniljeis! Denne grunnoppskriften på iskrem er enkel å lage, og den kan smakes til med dine favorittsmaker. Tilsett bær eller hakket sjokolade om du ønsker. Vi fant litt fløte på tilbud, så da ble det litt is.

    Les mer
  • 13/10/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Hjemmelaget sjokoladeis

    Hjemmelaget kraftig sjokoladeis med masse deilig mørk sjokolade – finnes det noe bedre? Her kan du også putte inn hakkede sjokoladebiter, nøtter etc om du ønsker. Vi har også hatt i rester av vaniljestang når vi koker fløten, som vi akkurat hadde brukt til vaniljeis. Det er ikke nødvendig for oppskriften, vi ville bare ha litt ekstra smak.

    Les mer
  • 13/10/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Blåbær-trollkrem (Vettekrem)

    Blåbærtrollkrem er en nydelig dessert – fire enkle ingredienser kan trylles om til en så frisk, søt, luftig og lekker dessert i løpet av et par minutter. Trollkrem kan du lage med andre typer bær også, men det er tyttebærtrollkrem som er originalen! Følg samme oppskrift uansett hvilken bær du ønsker å bruke. Dette er utrolig godt som den er, eller til vafler, kromkaker etc.

    Les mer
  • 11/10/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Coffee cream dessert

    Dette er en veldig enkel dessert med kun 4 ingredienser. Laget på et blunk. Bruk gjerne espresso eller annen sterk kaffe. Jeg gjorde det enkelt og kjørte en kopp i kaffetrakteren med 2 skjer kaffe. "Kruttsterk" for å si det sånn.

    Les mer
  • 03/10/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    BLÅBÆRPAI

    Med friske bær rett fra skogen, eller fryste bær som har fått tine litt. Kan du svinge opp med denne saftige blåbærpaien på kort varsel. Bruker du fryste bær, så la dem tine på litt tørkepapir først. Da blir resultatet best. Jeg har brukt nyplukka blåbær i denne, plukket ved hytta vår.

    Les mer
  • 01/10/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Smuldrepai med epler

    Smuldrepai er utrolig godt og kan brukes til enten dessert eller kos. Her har vi brukt en blanding av eplesorter fra hagen, men bruk gjerne butikkjøpte om du ikke har tilgang til epler selv. Denne er glutenfri, men du kan bare bytte det glutenfri melet med vanlig hvetemel. Og husk at vanlig havregryn kan inneholde spor av gluten. Så anbefaler glutenfri havregryn.

    Les mer
  • 24/09/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Brødpudding med klementin

    Lag en saftig brødpudding av gårsdagens tørre brød. Hjemmelaget brødpudding er en gammeldags dessert som smaker ekstra godt med mandler, rosiner og klementiner i. Spises varm servert sammen med vaniljesaus. Du kan også tilsette litt rom om du ønsker

    Les mer
  • 20/09/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Deep-fried Mars bars (glutenfri)

    Frityrstekt Mars er en skotsk søtsak. Den består av en dypfryst Mars-sjokolade dyppet i frityrdeig og kokt i olje. Jeg har her lagd en glutenfri røre, men du kan bruke vanlig frityrrøre om du ønsker. Du kan selvfølgelig prøve andre typer sjokolade også. Dette er himmelsk godt folkens.
    Disse blir litt større med denne glutenfri røren. Bruker du vanlig røre, vil de ikke blåse seg like mye opp.

    Les mer
  • 19/09/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Kirsebærchocko

    Nydelig dessert med kirsebær og sjokolade. Dette er en dessert for voksne slik jeg lager den, men du kan bruke kirsebærsaft istedenfor likør om du ønsker. Likøren har jeg lagd selv, og bruker bærene jeg lagde likøren av.

    Les mer
  • 18/09/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Bananpannekake i langpanne

    Enkel oppskrift på luftig bananpannekake med havre og egg, som du kan steke i langpanne. Langpannekaker er perfekt for deg som skal lage pannekaker til mange. Da slipper du å steke pannekakene enkeltvis, og sparer både tid og energi. Vi har disse til middag, men selvfølgelig da etter suppe. De passer også fint til frokost eller lunsj.


    Om du vil steke i panna istedenfor (som) så skiller du plomme og eggehvite. Stivpisket hvite vendes inn i røra på slutten. Du får plass til tre stykk i panna samtidig.

    Les mer
  • 17/09/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Semulepudding med rød saus

    En dessertklassiker fra gamledager. I motsetning til hverdags var det bare til søndagsdesserten man kunne unne seg egg i semulepuddingen. Ønsker du en tykkere konsistens, har du bare oppi litt mer gryn.

    Les mer
  • 13/09/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Nydelig semulegrøt

    Semulegrøt vekker barndomsminner hos mange. Det er jo en av de bedre grøter man kan få syns jeg. I puddingen er det vanlig med mandelessens, men syns det er godt i grøten også. Her får du oppskrift på semulegrøt.

    Les mer
  • 12/09/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Pannekaker

    Pannekaker kan man både ha til lunsj, som dessert eller middag. Til middag serveres gjerne pannekaker med ertesuppe eller tomatsuppe. Disse pannekakene er nydelige. Du kan gjerne bytte halvparten av hvetemelet med sammalt hvete. Pannekaker er også godt med stekt bacon i. Når pannekakene ikke skal være til middag, liker jeg noen mandeldråper i. 

    Les mer
  • 08/09/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Arme riddere med syltetøy og lønnesirup

    Arme riddere er et godt alternativ, enten du ønsker å spise de til frokost, lunsj eller som en hverdagsdessert. En enkel og smakfull måte få brukt opp brødrestene dine på.

    Les mer
  • 10/08/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    BRINGEBÆRMOUSSE MED SJOKOLADESAUS

    En nydelig bringebærmousse med sjokoladesaus. Du kan bruke andre bær om du ønsker. Både jordbær og blåbær er godt i denne.

    Les mer
  • 07/08/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Hjemmelaget jordbær-is (2 liter)

    Denne grunnoppskriften på iskrem er enkel å lage, og den kan smakes til med dine favorittsmaker. Tilsett bær eller hakket sjokolade om du ønsker. Vi fant litt fløte på tilbud, så da ble det litt is. Her har vi lagd jordbær-is med jordbærsyltetøy. Og den er jo bare så god. Den får ikke den veldige røde/rosa fargen med syltetøy, men smaken er nydelig.

    Les mer
  • 06/08/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Myntesukker

    Myntesukker lages av ferske mynteblader og sukker, enkelt og greit. Myntesukkeret er friskt og nydelig å drysse på fersk frukt og bær. Er også godt på yoghurt og vaniljeis. Du kan også bruke det rundt kanten på drinkglass.

    Les mer
  • 05/08/2024 - Tom Martin 1 Kommentar
    Cannoli med mascarponekrem

    Cannoli-kaker består av en frityrstekt, sprøtt skall som er formet rundt et rør. Kake-hylstrene fylles vanligvis med en ricotta-krem, kandiserte frukter og sjokolade. Her har jeg brukt mascarpone i stede for. For jeg syns den smaker bedre enn ricotta.

    Les mer
  • 28/07/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Blåbærsuppe

    Blåbærsuppe er en dessert som er like god kald som varm, server gjerne med krem, fløte, vaniljesaus eller vaniljeis.

    Les mer
  • 28/07/2024 - Tom Martin 1 Kommentar
    Blåbærsmuldrepai (glutenfri)

    Smuldrepai er utrolig godt og kan brukes til enten dessert eller kos. Til denne blåbærsmuldrepaien kan du bruke frosne eller ferske bær. Siler av saften fra frosne bær. Denne er lagd glutenfri, men du kan bruke vanlig havregryn og hvetemel om du ønsker.
    Havregryn er i utgangspunktet glutenfritt, men pga. forurensing fra andre kornslag anbefales det kun å bruke glutenfrie havregryn.

    Server smuldrepaien med is eller vaniljesaus. Du kan også velge skyr eller kesam hvis du ønsker et magrere alternativ.

    Les mer
  • 24/07/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Blåbærgele

    Gelé er dessert for både liten og stor. Bruker du selvplukkede blåbær er det jo litt ekstra stas. Resultatet er en fantastisk frisk og god gelé helt fri for kunstige tilsetningsstoffer. Først har jeg lagd en nydelig blåbærsaft. Hvor mye smak du vil ha på gelé, er jo litt opp til deg selv. Jeg blander 50-50 her

    Les mer
  • 18/07/2024 - Tom Martin 1 Kommentar
    Trollkrem

    Trollkrem er en enkel, frisk og søt dessert, av tyttebær, sukker, vaniljesukker og eggehvite. Server den nylaget og pyntet med hele bær på toppen. Oppskriften passer godt til nystekte vafler eller krumkaker. Denne desserten kan også lages med blåbær eller andre bær.

    Les mer
  • 18/07/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Smuldrepai med epler og vaniljekrem

    Smuldrepai er jo bare så godt, og har man også i litt vaniljekrem. Ja, da blir det enda bedre. Bruker ferdig vaniljekrem i denne. Server gjerne med litt pisket krem eller is.

    Les mer
  • 17/07/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Tilslørte bondepiker (Glutenfri)

    Klassisk gjenganger på dessertbordet er denne knasende gode desserten bestående av flere lag med eplemos, krem og kavring. Jeg har byttet ut kavring med glutenfri Havredigestive.
    Du kan også bruke knuste søt kjeks, griljermel eller pepperkaker, med eller uten gluten etter ønske.

    Les mer
  • 16/07/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Russedessert

    Luftig dessertklassiker med saft og semulegryn. De som har levd en stund, har nok barndomsminner fra denne desserten. Dette er god gammel tradisjonsmat som det er viktig å ta vare på. Dette er en rett som stammer helt tilbake til tidlig 1900-tallet.
    Russedessert, klappgröt, vispgröt eller trollgröt er en norsk, svensk, finsk og estisk dessert.

    Les mer
  • 05/07/2024 - Tom M 0 Kommentarer
    Geitramsgelé

    Geitramsen er vakker og lett gjenkjennelig med sine høye stengler og rosa blomster. den finnes ofte i store mengder, og da er det lett å plukke nok blomster til å lage både saft og gelé.
    Jeg bruker den til dessert med vaniljesaus, men passer også veldig bra til kjøttretter, på samme måte som rips- eller portvinsgelé.

    Les mer
  • 05/07/2024 - Tom M 0 Kommentarer
    Hjemmelaget lakrissaus

    Dette er sausen for deg som elsker lakris! En søt og litt salt saus laget av lakrisbåter som kan brukes i desserter, på en god vaniljeis, på friske bær eller som smakstilsetning.

    Sausen vil stivne når den blir helt kald, men da kan du varme den forsiktig opp igjen over vannbad.

    Les mer

Overskrift

  • 13/10/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Mitt handikap og meg

    For 16 år siden mistet jeg mye av fingrene i koldbrann. Når noen spør hvordan jeg fikk koldbrann bruker jeg å svare: «det var på vei ned fra Mount Everest»

    Les mer
  • 25/09/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Den viktigste ingrediensen er kjærlighet

    For meg er mat en lidenskap, en kunst. Selv de enkleste retter burde man sette sitt eget lille preg på. Jeg vet at for mange er dette med matlaging et ork. Du må lage ett eller annet så det kommer middag på bordet.

    Les mer
  • 18/09/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Positive eller negative holdninger ovenfor billigprodukter

    Noen har kanskje hatt en dårlig smaksopplevelse med et produkt fra et billigmerke og unngår derfor alle andre produkter fra samme produsent, eller kanskje de har lest noe negativt om disse.

    For å vite hva du får er et godt tips å sjekke ingredienslisten. Det er nemlig slik at selv om et produkt er billigere enn et annet, så trenger det ikke nødvendigvis bety at det er noe dårligere.

    Les mer
  • 12/09/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Jeg er IKKE i smørpolitiet!

    Smør vs margarin er et tema som fort blir hett i matgrupper og på matsider. Margarin er fysj og æsj, smør skal brukes til alt!

    Les mer
  • 10/08/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Jeg er ikke den som gjør dere sunnere

    Du leste kanskje overskriften nå og tenkte «DET SKAL VÆRE SIKKERT OG VISST!» Ja, du har så rett i det. Jeg er ikke noe helsefreak eller sunt kostholdfreak. Jeg syns alle må få velge selv. Har du lyst på noe godt og usunt, da er det helt opp til deg. Du er da voksen vel?

    Les mer
  • 08/08/2024 - Heidi Kristina Dale 5 Kommentarer
    Kokkefruen om livet med fibromyalgi

    Gjesteinnlegg fra kokkefruen
    Som mange kanskje har fått med seg har kokkefruen i huset fibromyalgi. Kokken har derfor spurt om jeg ikke kan skrive et innlegg om hvordan det er å leve med det 🤞

    Les mer
  • 08/08/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Når kona har fibromyalgi

    Nå tenkte jeg at jeg skulle skrive hvordan det er for meg å leve med en som har fibromyalgi.
    Ja, for uansett hvor ille det er for henne. Så påvirker det også oss andre i huset litt også.

    Les mer