Den gode smaken av hjemmelaget myntegelé passer godt til lam. Prøv den også til myke oster som chèvre og brie og fyldige posteier.
middagstilbehør
- 11/10/2024 - Tom Martin 0 KommentarerHjemmelaget ingefær- og hvitløkspasteLes mer
Ferdigblanding av ingefær og hvitløk kan brukes i mange retter. Most ingefær og hvitløk, er grunningrediens i så og si enhver karrirett for eksempel. Hvis du oppbevarer den i kjøleskapet, så holder den 6-7 dager. Hvis du vil beholde den lengre, så kan du fryse den i isbrett og ta ut små porsjoner når du trenger det.
- 11/10/2024 - Tom Martin 0 KommentarerSyltet ingefærLes mer
Enkel oppskrift på hjemmelaget syltet ingefær. Syltet ingefær smaker best hjemmelaget, men husk å lag i god tid før den skal nytes. Syre- og sødmeforholdet i laken kan justeres etter egen smak. Riseddik kan byttes ut med eplesidereddik, eller du kan erstatte deler av eddiken med sitron- eller limesaft.
- 11/10/2024 - Tom Martin 0 KommentarerBakt "lotusblomst" løkLes mer
Disse løkene både smaker og ser fantastisk ut. Jeg har brukt rødvinseddik og litt kikkoman på disse, men du kan godt bruke balsamico-eddik istedenfor. Det smaker også utrolig godt. Du kan servere disse til det meste av kjøtt.
- 11/10/2024 - Tom Martin 0 KommentarerEnkel rotmos som smaker himmelskLes mer
Denne rotmosen lager jeg ofte. Det går super fort, enkelt og masse smak som man er ute etter i en rotmos. I lapskausblanding posene har man alle de grønnsakene man er ute etter til en rotmos.
- 11/10/2024 - Tom Martin 0 KommentarerSøtpotetmosLes mer
Utrolig god og søt stappe med en vakker farge. Søtpotetmos passer som tilbehør til kjøtt av storfe og svin, fisk som laks og torsk, og hvitt kjøtt som kalkun og kylling. Her kan du selv bestemme tykkelse eller om du vil bruke creme fraiche, rømme eller fløte. Jeg bruker rømme, da jeg syns den blir best da.
- 08/10/2024 - Tom Martin 0 KommentarerSyltet rødløkLes mer
Syltet rødløk er kjapt og enkelt å lage, og det er enkelere enn du tror. Syltet rødløk er kjempegodt tilbehør til så mangt, prøv det for eksempel på burgeren, til pulled pork, taco, i poke-bowl eller til biffen. Om du sylter med bringebæreddik får du en ekstra nydelig prikk over i'n. Denne syltelaken er ganske søt, så passer fint for de som liker det søte innslaget.
- 07/10/2024 - Tom Martin 0 KommentarerRöstiepoteterLes mer
Röstiepoteter er et nydelig tilbehør til stekt kjøtt og fisk. Putter du inn litt gulrot og urter, får du en mer fargerik röstiepotet. Jeg syns det er best og bruke kun rå poteter. Noen blander 50/50 kokte og rå.
- 01/10/2024 - Tom Martin 0 KommentarerPLOMMECHUTNEYLes mer
Lag en spennende plommechutney med smak av ingefær, kanel og stjerneanis. Passer like godt til kjøttretter som til ostefatet. Bruk de plommer du ønsker, jeg har brukt gule plommer fra gården.
- 29/09/2024 - Tom Martin 0 KommentarerSandefjordsmørLes mer
Sandefjordsmør er en klassisk norsk saus som passer ypperlig til alle typer fisk. Den er en videreføring av den franske "beurre blanc", men uten eddik og løk.
- 26/09/2024 - Tom Martin 0 KommentarerKonfitert hvitløk med urterLes mer
Hvitløk kokt/konfitert i olje gir en fantastisk smak! Tilsetter du litt urter i glassene blir de ennå bedre. Bruk Timian, gressløk, vårløk, oregano, persilleblader, laurbærblad etc.
- 26/09/2024 - Tom Martin 0 KommentarerLag ditt eget hvitløkspulverLes mer
Hvitløkspulver er praktisk for å tilberede forskjellige retter. Du kan lage et slikt pulver selv som et alternativ til butikken. Et selvlaget pulver vil ikke inneholde fremmede tilsetningsstoffer, dessuten har det en rikere smak og aroma. Jeg har kjøpt ferdig skrellet hvitløk. Da kan jeg bruke den kiloen til forskjellige ting. 1/3 av posen lager jeg pulver av. Hjemmelaget hvitløkspulver er fersk, smakfull og overraskende lett å lage og det eneste du trenger... ja, det er hvitløk🧄Du kan male det finere en det jeg har gjort her. Jeg liker litt biter, det løser seg opp uansett i maten.
- 26/09/2024 - Tom Martin 0 KommentarerTEMPURARØRELes mer
Tempura er en japansk tilberedningsteknikk som innebærer å dyppe for eksempel grønnsaker, scampi eller fisk i en røre bestående av hvetemel, maismel, vann, bakepulver og egg før fritering.
- 26/09/2024 - Tom Martin 0 KommentarerGulrotpestoLes mer
Lag din egen gule pestovariant av gulrot. Passer godt til fisk og kylling. I denne kan du også tilsette nøtter om du ønsker. Som for eksempel: cashewnøtter
- 26/09/2024 - Tom Martin 0 KommentarerOVNSBAKTE BETECHIPSLes mer
Har du masse beter og ikke vet hva du skal bruke de til? Prøve betechips da vel, spis de med dipp eller bruk de som tilbehør til middagen. Bruk de krydder du ønsker for å sette smak.
- 25/09/2024 - Tom Martin 0 KommentarerSquashkake i springformLes mer
Denne er utrolig lekker og god. Du kan enten spise den slik den er, som et eget måltid, eller du kan servere den som tilbehør til noe annet. Denne kaken holder til 4-6 personer
- 25/09/2024 - Tom Martin 0 KommentarerSopp og potet i form med ostesausLes mer
Et nydelig tilbehør dette. Er fløtegratinerte poteter som har tatt et skritt videre, og for en høydare. Dette passer til de samme rettene du bruker fløtegratinerte til.
- 25/09/2024 - Tom Martin 0 KommentarerGratinert broccoli i formLes mer
Et nydelig tilbehør, nesten en rett i seg selv. Du kan gjøre det på samme måte med blomkål eller du kan lage en form med begge to.
- 25/09/2024 - Tom Martin 0 KommentarerPotetringerLes mer
Disse potetene både ser og smaker nydelig. Man lager en deilig potetmasse med fetaost og grønnsaker, som man så sprøyter i panna. Passer til både kjøtt og fisk.
- 24/09/2024 - Tom Martin 0 KommentarerBroccolistuingLes mer
Et kjempegodt tilbehør til både kjøtt og fisk det her. Prøv det til koteletter, kjøttkaker, fiskekaker eller lettsaltet torsk for eksempel.
- 23/09/2024 - Tom Martin 0 KommentarerLøkmarmeladeLes mer
Løkmarmelade er et ypperlig tilbehør til alle typer mørkt kjøtt, og biff spesielt. Men kan brukes til det meste for de som er glad i løk. Lag gjerne en stor porsjon for den holder seg lenge i kjøleskapet. Både vanlig løk (kepa) og rødløk kan benyttes.
- 23/09/2024 - Tom Martin 0 KommentarerTomat- og mangosalsaLes mer
Lag din egen salsa! Mango og tomat passer perfekt til taco. Den løfter virkelig tacomiddagen et hakk eller to. Om du ønsker kan du også ha i litt koriander. Jeg har brukt litt gressløk istedenfor.
- 19/09/2024 - Tom Martin 0 KommentarerHjemmelaget surkål med eplecidereddikLes mer
Surkål sees ofte som tilbehør til juleribbe og skinkestek. Den er smaker ekstra godt i selskap med krydrede pølser, svineknoker, koteletter og smørbrød med kjøttpålegg. Skal du lage surkål til julemiddagen, kan du lage den i god tid før jul og fryse den ned. Slik unngår du unødvendig stress før årets kanskje viktigste middag.
- 18/09/2024 - Tom Martin 0 KommentarerPaprikasaus med hvitløk og sitronLes mer
Denne sausen gir et smaksløft til både fisk, pasta og kjøtt. Går ganske så raskt å lage.
- 17/09/2024 - Tom Martin 0 KommentarerTyttebærgelé.Les mer
Har du mye tyttebær kan du lage deilig tyttebærgelé. Vi er heldig som har masse tyttebær rett utenfor hytteveggen. Kjekt og ha i fryseren fram til neste høst. Tyttebærgele er like godt om ikke bedre enn tyttebærsyltetøy, og dette gjøres veldig enkelt – med litt juks.
- 16/09/2024 - Tom Martin 0 KommentarerHasselbackrotgrønnsaker med honningLes mer
Hasselbackrotgrønnsaker med honning er et fantastisk tilbehør til kjøtt. Ja, passer sikkert utmerket til stekt fisk også. Snitt rotgrønnsaker slik du gjør med Hasselbackpoteter. Bakes i ovn og toppes med litt honning på slutten.
- 16/09/2024 - Tom Martin 0 KommentarerWaldorfsalatLes mer
Waldorfsalat er klassisk tilbehør på norske koldtbord. Smaker godt sammen med magert kjøtt som kalkun, kylling og svin.
- 15/09/2024 - Tom Martin 0 KommentarerPeppersausLes mer
Peppersaus passer til utrolig mange kjøttretter. Og den er jo bare så god. Enkel og rask å lage. Jeg bruker alltid litt ekstra peppermiks i, en det som står i oppskrifter. Det er smak og behag, men det skal jo smake skikkelig pepper syns jeg.
- 15/09/2024 - Tom Martin 0 KommentarerSalatstuingLes mer
Dette er et skikkelig godt tilbehør til det meste av middager, som for eksempel kjøttkaker, kjøttpudding, fiskekaker etc etc. Og du kan bruke den salaten du har for hånd. En fin måte å få brukt opp litt salatrester på. Her bruker jeg isbergsalat.
- 15/09/2024 - Tom Martin 0 KommentarerCrispy Röstiepoteter med grønnkålmiksLes mer
Röstiepoteter er et nydelig tilbehør til stekt kjøtt og fisk. Putter du inn litt grønnsaker, får du en mer fargerik röstiepotet. Jeg syns det er best og bruke kun rå poteter. Noen blander 50/50 kokte og rå. Her har jeg kuttet opp litt grønnkålmiks som jeg blander med potetene. For å få disse crispy, vender jeg på de 2-3 ganger når jeg steker. Da blir de crispy, og det syns jeg er best.
- 15/09/2024 - Tom Martin 0 KommentarerGulrot- og broccolistuingLes mer
Gulrotstuing er jo bare utrolig godt. Og bruker du litt broccoli også, så blir den ennå litt bedre. Pluss litt mer fargerik. Denne har jeg lagd glutenfri, men du kan bruke vanlig hvetemel. Denne passer veldig godt til fiskekaker og kjøttkaker. Jeg lager den også litt tynnere en vanlig, for da kan man bruke den som saus i tillegg. Smart, ikke sant.
- 13/09/2024 - Tom Martin 0 KommentarerCheesy Corn FrittersLes mer
Dette er et nydelig tilbehør til kjøtt og spesielt kylling. Passer også godt til grillmat. Her bruker jeg mais fra boks. Og man lager disse på 1-2-3. Her har jeg brukt glutenfritt mel, men bruk hvetemel om du ønsker.
- 12/09/2024 - Tom Martin 0 KommentarerHjemmelaget ertestuingLes mer
En enkel, rask og veldig god oppskrift på hjemmelaget ertestuing som i tillegg er glutenfri. Ertestuing er jo nydelig til for eksempel lutefisk og kjøttkaker.
- 10/09/2024 - Tom Martin 0 KommentarerGratinert hvitløksbrød med gressløkLes mer
Det ultimate tilbehøret! Hjemmelaget hvitløksbrød toppet med masse deilig mozzarella og frisk gressløk. Enkelt, lekkert og veldig godt som forrett eller tilbehør til gryter og supper. Bruk landbrød eller gourmet loff. De finner du ofte på 50% pga av at de er gårdsdagens brød. Du kan lage hvitløksmør selv eller kjøpe ferdig.
- 10/09/2024 - Tom Martin 0 KommentarerSøtpotetchipsLes mer
Nydelig søtpotetchips. Disse kan du spise som snacks, eller bruke som tilbehør til for eksempel biff eller supper.
- 10/09/2024 - Tom Martin 0 KommentarerEn bukett med spiselige roser (potetroser)Les mer
Potetroser med bacon er et nydelig tilbehør. En slik bukett er nesten et måltid i seg selv. Ennå penere blir det om du bruker poteter med forskjellige farger. Som vanlig potet, søtpotet eller blå kongo. Du kan også farge vanlig potet med matfarge. Her skal jeg vise hvor enkelt det gjøres. Det som er viktig er at potetskivene er tynne nok til at de kan rulles. Bruk gjerne en mandolin.
- 09/09/2024 - Tom Martin 0 KommentarerKinesisk woksaus (kinesisk brunsaus)Les mer
Denne sausen passer til enkle stir-fry (wok)retter enten de er med kjøtt, skalldyr eller kylling
- 08/09/2024 - Tom Martin 0 KommentarerBroccolisalatLes mer
Denne salaten er fantastisk god. Passer godt til stekt kjøtt og passer veldig godt til grillmat. Du kan også tilsette stekt bacon, rosiner og nøtter om du ønsker. Her har jeg lagd den i en litt lettere variant. Denne blir bedre om den får stå en stund før servering.
- 08/09/2024 - Tom Martin 0 KommentarerEnkel bbq-sausLes mer
En enkel og god bbq-saus som passer til så mye mer en bare grillmat. Her i huset bruker vi den også til stekt kylling, knoker, burgere etc. Om du vil, kan du hakke opp litt chili og koke med.
- 08/09/2024 - Tom Martin 0 KommentarerSellerirotpuréLes mer
Sellerirotpuré er et friskt og godt tilbehør. Og brukes alt for lite etter min mening. Det passer jo til så mye, og det er enkelt å lage
- 04/09/2024 - Tom Martin 0 KommentarerStekt broccoli med parmesanLes mer
Denne oppskriften på broccoli med parmesan er kjempegodt tilbehør til biff, koteletter, grillmat etc.
- 01/09/2024 - Tom Martin 0 KommentarerRabarbra bbq-sausLes mer
Rabarbra bbq-saus passer perfekt til grillmat, burgere, pølser i brød, pommes-frites, pulled pork etc etc. Denne har også navnet rabarbraketchup. Jeg syns navnet bbq saus passer bedre. Og henviser mer til bruksområdet. Her kan du bruke frosne rabarbra som jeg gjør her, eller ferske til sommeren. Holdbarheten på rene glass er ekstremt lang. Så du trenger ikke bare lage et lite glass i slengen. Dette er blitt en favoritt her i huset.
- 21/08/2024 - Tom Martin 0 KommentarerRognebærgeléLes mer
Rognebær inneholder mye C-vitaminer, og egner seg godt i gelé. Bærene har en litt besk smak som passer godt til vilt. Passer selvfølgelig til andre kjøttmiddager også. Mange bruker den også til kalkun. Et gammelt knep for å få bærene mindre sure, er å la dem henge til over første frostnatt. Enkelte år går det lenge fra bærene er modne til frosten kommer. Da kan modne bær legges en natt i fryseren. Det har jeg gjort her
Tips
Du kan bruke vann i stede for eplejuice. Og du kan også koke med 4-5 epler i biter. Det gir også en fantastisk smak
- 10/08/2024 - Tom Martin 0 KommentarerSyltede fargerike grønnsakerLes mer
Sylta grønnsaker er fantastisk godt. Jeg bruker det som tilbehør til grillmat, fisk, hamburger og kylling.
- 09/08/2024 - Tom Martin 0 KommentarerPotet i muffinsformerLes mer
Dette er nydelige bakte poteter i muffinsform. Bruker et muffinsbrett til disse. Dette tilbehøret passer til kjøtt, fugl og fisk. Beregn to poteter per person.
- 08/08/2024 - Tom Martin 0 KommentarerGulrotpotetLes mer
Gulrotpotet er et vakkert tilbehør. Og du kan også få det ganske så smakfullt. Du velger selv om du vil dampe/koke halve potet. Eller skjære de i skiver, og steke de i ovn.
- 08/08/2024 - Tom Martin 0 KommentarerRåkostsalatLes mer
Råkostsalat med rømme, eple, gulrot og sellerirot er enkelt og raskt å lage og passer utmerket som tilbehør til både fisk, kjøtt og grillmat. Om du ønsker, kan du også ha rosiner i. Du kan også ha i sitronsaft eller salt om du ønsker det.
- 07/08/2024 - Tom Martin 0 KommentarerPotet- og reddiksalatLes mer
Et fantastisk tilbehør til både kjøtt og fisk, samt nydelig til grillmaten. En salat med masse smak som vi bare elsker. Denne salaten skal være lun eller varm.
- 07/08/2024 - Tom Martin 0 KommentarerFløtegratinert potet, sopp og broccoliformLes mer
Et helt fantastisk tilbehør dette. Er du glad i fløtegratinerte poteter? Ja, da vil du elske denne. Her er både potet, sopp og brokkoli i ostesaus. Gratinert i ovn.
- 07/08/2024 - Tom Martin 0 KommentarerBroccolisalat med baconLes mer
Broccolisalat er et nydelig tilbehør til det meste av kjøtt. Med sprøstekt bacon er dette nesten en rett for seg selv.
- 06/08/2024 - Tom Martin 0 KommentarerStekte parmesanpoteterLes mer
Disse potetene er fantastisk som tilbehør, men også som snacks. Småsprø poteter dette. Her er det lett å overspise litt. Bare en vennlig advarsel.
- 06/08/2024 - Tom Martin 0 KommentarerKlassisk tysk nudelsalat (klassicher deutscher Nudelsalat)Les mer
Kokkefruen lagde en klassisk tysk nudelsalat med skinke og ost. Denne er meget god, så anbefales virkelig.
Spiser du den slik den er som salat, holder oppskriften til 4 personer.
Denne er også veldig god som tilbehør til andre retter.
Du kan også bruke for eksempel kyllingkjøtt eller picnic-skinke. Og du kan bruke andre grønnsaker om du vil.Denne blir best om den får stå over natta, men ikke nødvendig om du lager den i en fei.
- 06/08/2024 - Tom Martin 0 KommentarerGrønnsakskakerLes mer
Disse nydelige grønnsakskakene kan du enten servere som en vegetarrett, med valgfritt tilbehør. Eller du kan ha de som tilbehør til det du måtte ønske. Jeg hadde de til stekte pølser. Du kan også bruke litt andre krydder om du ønsker. Både chili og hvitløk er godt i disse. Litt muskat setter også en ekstra spiss for eksempel.
- 06/08/2024 - Tom Martin 0 KommentarerHasselback-aubergineLes mer
Disse herlighetene kan du enten ha som tilbehør til kjøtt, eller servere i en vegetarrett. Du bestemmer selv tilbehøret. Jeg lager de her som vegetarrett. Derfor er det to biter til hver. Som tilbehør holder denne oppskriften til 4 personer.
- 29/07/2024 - Tom Martin 0 KommentarerBroccoli- og maissalatLes mer
Dette er en nydelig salat. Passer veldig godt til grillmat, men også til det meste av kjøtt du steker inne. Denne har jeg ikke bacon i, men du kan selvfølgelig ha det om du ønsker.
- 29/07/2024 - Tom Martin 0 KommentarerRørte tyttebærLes mer
Stort enklere kan det ikke gjøres – bær og sukker og en skje å røre med. Og vil du heve smaken til nye høyder, kan du smake til den rørte tyttebæra med en skvett akevitt. Rørte tyttebær kan fint fryses.
Du trenger ikke bruke kjøkkenmaskin/blender til dette, men dersom du ønsker å gjøre det så pass på å ikke kjøre for lenge, det er godt at noen bær er hele. Du kan bruke fryser tyttebær til dette. - 28/07/2024 - Tom Martin 0 KommentarerUrte og parmesanpotet i skiverLes mer
Dette er et fantastisk godt potettilbehør. Crispy deilige skiver av potet, med masse smak. Og ser litt kul ut på tallerken også.
- 28/07/2024 - Tom Martin 0 KommentarerSmørdampet spisskål med hvitløk og rosmarinLes mer
Mild, knasende sprø og nydelig med hvitløk og rosmarin til. Passer som tilbehør til fisk, fugl og tradisjonelle retter som kjøttkaker og kjøttpudding.
- 28/07/2024 - Tom Martin 0 KommentarerSjampinjongstuing med baconLes mer
Et kjempegodt tilbehør til det meste av kjøtt. Også viltkjøtt og grillmat. Stekt bacon og baconfett gir en nydelig smak til stuingen. Her bruker jeg vårt eget krydder «En tur i skogen» men du kan bare bruke salt og kvernet pepper også.
- 25/07/2024 - Tom Martin 0 KommentarerGulrot- og broccolistuingLes mer
Dette er et nydelig tilbehør til stekt fisk, kokt fisk, lettsaltet torsk, kjøttpudding og kjøttkaker for eksempel. Istedenfor melk, kan du bruke kokevannet fra grønnsakene. Eller blande 50/50. Du kan også ha i andre grønnsaker om du ønsker.
- 20/07/2024 - Tom Martin 0 KommentarerSopp- og fløtesausLes mer
Kombinasjonen sopp og fløte er aldri feil, enten om det er stuing eller saus. Sausen smaker nydelig til all slags kjøtt fra viltkjøtt til kylling. Velg en blanding av ulike soppsorter om du har mulighet. Går helt fint med sopp fra butikken også.
- 19/07/2024 - Tom Martin 0 KommentarerSopp- og broccolistuingLes mer
Dette er et nydelig tilbehør som passer til det meste av kjøtt. Jeg bruker den til koteletter for eksempel. Denne er også veldig god med litt parmesan i.
(på bildene har jeg lagd til 2 personer) - 19/07/2024 - Tom Martin 0 KommentarerHjemmelagde krutongerLes mer
Brødkrutonger er supert å lage dersom du har brød som begynner å bli tørt. Det kan lages enkelt av mange typer brød, og passer både i salater og supper. Her har jeg brukt baguettrester som var igjen etter et koldtbord.
Jeg gir deg oppskrift som tilsvarer 4 brødskiver. Her er egentlig ikke helt nøye med mål, jeg bruker aldri mål som regel. Du kan også bruke andre urter om du ønsker, her er ingen fasit. - 18/07/2024 - Tom Martin 0 KommentarerBasilikumsaltLes mer
Basilikumsalt passer perfekt til for eksempel pastaretter eller annen mat der du bruker tomatsaus. Jeg beholder den litt grov, for jeg har den på krydderglass med kvern på.
- 18/07/2024 - Tom Martin 0 KommentarerKlassisk tomatsausLes mer
Når tomatene er på sitt mest modne, kjøp dem i store kvanta og lag en klassisk tomatsaus. Velg hovedsakelig de store, fyldige plommetomatene for deres lave vanninnhold og konsentrerte smak. Her bruker jeg tomater fra egen hage, så da må jeg bruke det jeg har. Lag gjerne opp flerdoblet oppskrift. Frys ned og nyt når du ønsker.
Bruk sausen til pasta, pizza eller en bloody mary. - 18/07/2024 - Tom Martin 0 KommentarerChilisalt med urter og hvitløkLes mer
Nyt chilisaltet i ulike retter. La en krukke stå fremme på bordet når du serverer kjøtt, pasta eller pizza. Å gi bort en liten krukke med hjemmelaget chilisalt er en kjempefin gave. Du kan også fylle saltet i et krydderglass med kvern
- 18/07/2024 - Tom Martin 0 KommentarerTaco-dressingLes mer
Vi syns denne dressingen passer godt til taco og annen tex-mex mat. Den er enkel og rask å lage.
- 18/07/2024 - Tom Martin 0 KommentarerOstepopsausLes mer
Ikke sikkert alle syns dette høres så godt ut, men det er det faktisk. Er en fordel at du liker ostepop da. Sausen kan du nesten bruke til hva som helst. Har ikke prøvd til fisk, og trur ikke jeg kommer til å gjøre det heller. Jeg har servert den til pasta med kylling, grillmat og biffsnadder. Passet utmerket til det, bare prøv selv.
- 18/07/2024 - Tom Martin 0 KommentarerColeslawLes mer
Hjemmelaget coleslaw er det perfekte tilbehøret til hamburger, pulled pork og det meste av grillmat. Coleslaw er en salat som primært består av hakket, rå kål, ofte tilsatt revet gulrot. Det finnes mange variasjoner av oppskriften også med andre råvarer som rødkål, ananas eller eple. I noen oppskrifter har man også litt rømme, men det er ikke i denne jeg lager her
- 18/07/2024 - Tom Martin 1 KommentarTyttebærsyltetøy (kokt)Les mer
Tyttebærsyltetøy er jo et must til mange kjøttretter og ikke minst til julemiddager. Tyttebærsyltetøy lages av tyttebær som blandes med sukker. Tilsetting av konserveringsmidler eller fortykningsmidler er ikke nødvendig siden tyttebær naturlig inneholder benzosyre som har en konserverende effekt og pektin som gjør at syltetøyet geler seg.
- 18/07/2024 - Tom Martin 0 KommentarerTyttebærsaltLes mer
Et fargerikt og godt produkt du kan lage, er tyttebærsalt. Hvis du ønsker litt ekstra smak på tyttebærsaltet, kan du tilsette einerbær, rosmarin eller andre urter når du blander tyttebær og salt.
- 18/07/2024 - Tom Martin 0 KommentarerHamburgerbrød i airfryerLes mer
Hjemmelaga hamburgerbrød er noe eget. Du kan lage de fin eller litt grovere etter ønske. Dersom du lager flere enn dere spiser, kan de godt fryses og tas opp ved en senere anledning. Du bruker samme deigen til pølsebrød om du ønsker. Du kan selvfølgelig steke disse i ovn også. 12-14 minutter på 200 grader.
- 18/07/2024 - Tom Martin 0 KommentarerSellerisaltLes mer
Hvor-selger-i-salt tenker vel du da, lag det selv sier jeg.
Hjemmelaget sellerisalt er kjempegodt. Bruk på de områder du vanligvis vil bruke salt. Med selleriblader vil saltet bare bli enda bedre. - 16/07/2024 - Tom Martin 0 KommentarerTzatzikiLes mer
Tzatziki er nydelig til grillmaten og med en gresk type yoghurt får dressingen en fyldig konsistens og syrlig, god smak. Tzatziki er en dressing som brukes mye i Hellas og Tyrkia. Hjemmelaget tzatziki er godt til laks og kylling. Passer også fint å bruke som dip til godt brød.
- 15/07/2024 - Tom Martin 0 KommentarerRødvinssausLes mer
Rødvinssaus er en klassisk fransk sjysaus som passer veldig godt til lam og storfekjøtt. Den tar litt tid å lage, men absolutt verd det. Syns du sausen blir for tynn, kan du jevne den med litt maizena og vann
- 14/07/2024 - Tom Martin 0 KommentarerKål- og gulrotstuing med parmesanLes mer
Et nydelig tilbehør til kjøttkaker, stek, skinke eller karbonader. Du kan jo selvfølgelig kutte ut parmesan om du ønsker. Da blir det en vanlig kål- og gulrotstuing.
Denne lager jeg glutenfri, så jevner med maizena. Du kan selvfølgelig smelte inn 1 ss smør og røre inn 1 ss hvetemel. Så spe med melk imens du rører. - 14/07/2024 - Tom Martin 0 KommentarerSoppstuingLes mer
En soppstuing passer til det meste av kjøtt. Ofte brukt til vilt, men jeg syns det er godt til koteletter m.m også. Du kan gjerne ha en liten skje soyasaus i. Det tåler ikke jentungen her i huset, så jeg lager uten.
- 14/07/2024 - Tom Martin 0 KommentarerHjertesalatstuingLes mer
Det går helt fint å lage stuing av enkelte salater også. Kjempegodt tilbehør til for eksempel kjøttkaker, karbonader, fiskekaker eller grillmat. Hjertesalaten trenger ikke kokes på forhånd som man gjør med kålstuing. Her vil man ha den lille tyggemotstanden.
Tips
Denne er også veldig god med litt parmesan i
- 14/07/2024 - Tom Martin 0 KommentarerSprengte rosenkålLes mer
Er du glad i rosenkål? Ja, selv om du ikke er den største fan. Så vil du kanskje elske dette tilbehøret. Jeg lager det på samme måte som jeg lager sprengte poteter. Her bruker jeg rosenkål som har vært fryst. Bruker du ferske, burde du forvelle de først.
- 14/07/2024 - Tom Martin 0 KommentarerPastasalat til grillmatLes mer
Dette er et kjempegodt tilbehør til grillmat. Jeg lager her en glutenfri tysk nudelsalat (klassicher deutscher Nudelsalat. Du kan bruke vanlig pasta om du ønsker. Siden dette er tilbehør, så har jeg ikke skinke i denne. Men du kan lage den med skinke om du ønsker.
- 06/07/2024 - Tom M 0 KommentarerTyttebærsaus til viltkjøttLes mer
Tyttebærsaus er utrolig godt til stek av viltkjøtt. Du bruker kraft fra stekeformen til denne sausen. Kan også bruke viltfond og litt vann. Her bruker jeg tyttebær fra fryseboksen, men du kan bruke tyttebærsyltetøy om du ønsker.
- 04/07/2024 - Tom M 0 KommentarerPotetsalatLes mer
Potetsalat er en slager til grillmaten i de tusen hjem. Passer også veldig godt på koldtbord, og til roastbiff. Hjemmelaget potetsalat blir best om den får stå noen timer før servering.
- 04/07/2024 - Tom M 0 KommentarerFløtegratinerte poteterLes mer
Fløtegratinerte poteter passer til alt av kjøtt syns jeg. Og det er jo bare så godt. I denne oppskriften koker jeg skiver av potet i fløten, før de går i ovnen. Da får potetskivene en mye bedre smak av fløte. Jeg bruker kokefaste poteter, for jeg vil ha litt motstand i poteten. Dette er smak og behag, du velger hvilken potet du bruker selv.
- 04/07/2024 - Tom M 0 KommentarerGrill potetsalatLes mer
Som navnet tilsier, så passer denne potetsalaten veldig godt til grillmat. I denne bruker jeg hvitløksmajones, men du kan bruke aioli eller vanlig majones. Bruker man vanlig majones ville jeg tilsatt hvitløk. I slike salater er det også godt med biter av eple. Gir litt ekstra crunch. Dette velger du selv.
- 16/05/2024 - Tom 0 KommentarerSprengte småpoteter med parmesanLes mer
Disse potetene er et nydelig tilbehør til de fleste kjøtt og fiskeretter. Herlige sprengte poteter med parmesan og timian. Ja, jeg kaller de sprengte poteter. Det er fordi at etter de er nesten ferdig kokt. Presser jeg de med en gaffel. Da sprenger de. Og jeg syns det er et litt kult navn. Du kan bruke andre ostetyper og krydder også om du ønsker.