GÁHKKU / SAMISK BRØD

Det finnes mange oppskrifter på dette populære, tradisjonelle samiske brødet gáhkku. Brødene kan stekes på mange måter, og lett tilpasses ulike anledninger og omgivelser.

Er du ute i naturen kan du ha med deg deigen, eller kun melblandingen som du blander med vann. Brødet stekes på stein, stekepanne eller på pinne over bålet. Du kan også lage de slik jeg har gjort her. Da ligner de litt på polarbrød og stekes i ovn. Og de blir mye bedre enn polarbrød også, syns vi her hjemme.

I dag bakes brødet ofte til festlige anledninger, og serveres med gryter eller supper, blant annet til Bidos og finnbiff

Brødet kan bakes med kun hvetemel, eller iblandet grovmel. Begge deler fungerer godt. Dersom du bruker melk isteden for vann, blir brødene mindre seige. Du kan også bruke begge deler. Vil du krydre brødene litt, kan karve, anis eller fennikel passe godt.

Ingredienser


50 gram smør

1 ss sirup

5 dl vann

0,5 pk tørrgjær

0,5 ts salt

700-800 gram hvetemel

Slik gjør du


Smelt først smør i en liten kasserolle. Tilsett sirup og rør til det løser seg opp. Ha så i vann og varm opp til fingervarmt (37 grader)

Ha hvetemel (700 gr) salt og gjær i en bakebolle. 

Elt deigen imens du sper med veska. Elt deigen godt. Ha i litt mer hvetemel om deigen blir klissete. Du vil ha den mer klissete en tørr.

Dekk bollen til med plastfolie og et kjøkkenhåndkle. La heve til dobbel størrelse.

Kna deigen godt på benken. Kan hende du må bruke litt hvetemel.

Trill den til en pølse og del den i 20 biter. Trill bitene til boller og legg dem under bakekledet igjen. La dem hvile minst 5 minutter.

Trykk bollene flate og bruk hendene til å forme dem til runde leiver, ca. 1/2 cm tykke. Legg dem på bakepapir. La dem etterheve under kjøkkenhåndkle i 30 min.

Varm stekeovnen til 200 °C.

Prikk brødene med en gaffel.

Stek brødene midt i ovnen i ca. 12 minutter. De er ferdige når de har hevet seg litt og er gylne.

Avkjøl litt på rist, og server brødene varme og ferske.

0
Feed

Skriv en kommentar