08/09/2024 av Tom Martin 0 Kommentarer
Havrebrød
Disse brødene er kjempegod. Disse er halvgrove brød. Oppskriften holder til 2 brød i 2 literform. Da jeg skulle bake ut, fant jeg kun 1 ledig. Så måtte bruke 1 på 1.6 liter også. Det er sånt som skjer, man tilpasser seg. Litt mer deig i den store.
Ingenting slår nybakte brød vel.
Ingredienser
Bløtlegging
6 dl vann
300 g lettkokt havregryn
150 g sammalt hvete, fin
100 g sammalt rugmel grov
Deig
750 g hvetemel
2 ts salt
2 ss sukker
4 dl melk
1/2 dl rapsolje
1 pk tørrgjær
Egg til pensling
Havregryn til pynt
Slik gjør du
Bland sammen havregryn, sammalt hvete, sammalt rugmel grov og vann i en bakebolle. Elt godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin på laveste hastighet. Deigen vil være klissete. Dekk bakebollen med plast og la den stå på benken i 20 minutter.
Ha hvetemel, salt, sukker, melk, gjær og rapsolje i samme bakebolle.
Elt deigen godt. 10-15 minutter. Deigen vil fortsatt være litt klissete.
Dekk bakebollen med plast og la den stå lunt i ca. 45 minutter til deigen har blitt dobbelt så stor.
Kna deigen litt på kjøkkenbenken. Bruk litt mel på benken om deigen er veldig klissete.
Del deigen i to like store emner.
Form avlange brød.
Pensle brødene med sammenvispet egg.
Rull dem i havregryn og lag forsiktig ett eller flere snitt med en skarp kniv.
Legg brødene i to smurte 2-liters brødformer. Dekk formene med et klede, og sett dem på et lunt sted til de har hevet til dobbel størrelse.
Stek brødene på en rist nederst i ovnen ved 220 °C i ca. 45 minutter.
Avkjøl på rist.
Kommentarer
Skriv en kommentar