12/09/2024 av Tom Martin 0 Kommentarer
Hjemmelagde fiskeboller
Fiskeboller er en nydelig middag. Servert med hvit saus med karri på eller i, kokte gulrøtter og poteter. Sei, torsk, hyse eller lyr egner seg ypperlig til farse, men bruk helst fersk fisk og sørg for at den er kjøleskapskald når du setter i gang.
Bruker du frossen fisk, så er egg bindemiddel. Smeltevannet fra fisken inneholder også stivelse.
Her har jeg lagd fiskeboller av sei og torsk. Dette er frosne blokker fra FirstPrice. De blir litt løsere med frossen fisk, men ingenting å si på smaken.
Du trenger
800 gram med skinn og benfri filet
1 ss salt
2 ss potetmel
2 egg
1 ts pepper (hvit om du ønsker)
2 dl fløte
2 dl melk
1 ts muskat (valgfritt)
Hvit saus
50 gram smør/margarin
50 gram hvetemel eller glutenfritt mel
6 dl melk (du kan bytte ut 2 dl med kokekraften)
1 ss karri (valgfritt)
salt
pepper
Slik gjør du
Kjør fisk og salt til en seig masse i en hurtigmikser (foodprosessor). Bland inn potetmel og pepper og kjør alt godt sammen.
Tilsett eggene, et om gangen, og spe med melk og fløte (i en tynn stråle) mens maskinen går.
Stopp litt underveis slik at all væsken får blandet seg godt inn i farsen før du fortsetter (hvis ikke kan farsen skille seg). Hold igjen litt av melken. Bruker man frossen fisk, kan deigen bli for løs med all melka.
Skrap ned langs med kantene underveis hvis nødvendig. Farsen skal bli glatt og fast.
Kok opp 2 liter lettsaltet vann i en kasserolle.
Form farsen til fine boller (bruk fuktige hender eller to spiseskjeer) og trekk bollene i omtrent 15 minutter, snu dem et par ganger underveis. Legg de på et fat.
saus
Smelt smøret til sausen i en kasserolle. Tilsett karri og la det frese litt under omrøring. Visp inn melet og spe med kokekraft (visp hele tiden for å unngå klumper). Spe med melken og la sausen småkoke i 5 minutter.
Smak til med salt og pepper. Virker sausen veldig tykk kan du tilsette litt mer kraft eller melk.
Legg fiskebollene over i sausen og la dem godgjøre seg der frem til servering.
Server med kokte poteter og gulrot
Kommentarer
Skriv en kommentar