03/11/2024 av Tom Martin 0 Kommentarer
Julekake - julebrød
Julebrød, eller julekake er blitt bakt helt siden bronsealderen. Jo mer godsaker man hadde i julekaken i form av rosiner, sukat og sukker, desto mer fruktbart og gavmildt trodde man at det kommende året ville bli. Julekake er en populær spiselig gave å gi bort. Jeg har ikke sukat i disse, ikke noen her i huset som er glad i sukat. Server gjerne med smør og brunost på.
Du trenger
(2 brød)
125 gram smør
5 dl melk
1 pose tørrgjær
125 gram sukker
1 ts kardemomme
ca. 1 kg hvetemel
150 gram rosiner
1 egg til pensling
Slik gjør du
Smelt smør og ha i melk. Rør gjær ut i den lunkne blandingen. Elt i mel blandet med sukker og kardemomme. Deigen skal være blank og smidig, og den skal slippe bollen.
Tips
Når det gjelder gjærbakst så er alltid melmengden litt omtrentlig. Det er best å begynne med for lite mel og så ha i mer til deigen ikke er klisset, men "slipper bollen" uten å være for hard. Det er lettere å justere en løs gjærdeig med mer mel enn omvendt!
Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor i ca. 40 minutter.
Finn fram en stekeplate dekket med bakepapir, alternativt to godt smurte brødformer som rommer hver seg ca. 2 liter. Eller andre former etter ønske. Jeg har gjort tre forskjellige her for å vise dere. De blir jo litt mindre når jeg lager 3 og ikke 2.
Legg deigen på bordet og del i to. Fordel rosiner og eventuelt sukat på emnene, rull sammen og elt dem til store, runde boller.
Sett brødene til heving under plast på et lunt sted i 30-40 minutter.
Sett stekeovnen på 175 °C.
Visp sammen egget og pensle kakene.
Stek nederst i ovnen til de er gjennomstekte i 30-40 minutter. Avkjøl på rist.
Kommentarer
Skriv en kommentar