28/07/2024 av Tom Martin 0 Kommentarer
Kjøttkaker i brunsaus (glutenfri)
Kjøttkaker er jo den perfekte søndagsmiddagen i mange norske hjem. Her har jeg lagd kjøttkakene med 50/50 storfe og kjøttdeig av svin. Kjøttdeig av svin koster halvparten av en kjøttdeig med storfe. Så litt mer økonomisk. Jeg lager en glutenfri brunsaus, men du kan bruke vanlig hvetemel om du ønsker.
Du trenger
(denne oppskriften gir ca. 18 kjøttkaker. Jeg fryser ned de jeg ikke bruker)
800 gram kjøttdeig (storfe og svin)
1,5 ts salt
0,5 ts pepper
0,5 ts muskat
0,5 ts ingefær
4 ss potetmel
3 dl kraft. Jeg blander ut glutenfri storfebuljong i vann.
1 finhakket løk
Smør/margarin til steking
Slik gjør du
Ha alle ingredienser i bollen til kjøkkenmaskinen, utenom løk og kraft.
Kjøres foodprocessoren imens du sper i kraften, ca 20 sekunder.
Tilsett løken og kjør noen sekunder til.
Tips
Stek først en liten prøvekake. Så kjenner du om du ønsker mer krydder
Smelt smør i en stekepanne. Form kaker av deigen med en skje og hånda. Vann hjelper.
Stek kjøttkakene på middels varme på alle sider. Jeg steker de ikke helt til de er gjennomstekt.
De jeg skal servere, legger jeg over i brunsausen. Så får de trekke ferdig der
Tips
Lager du sausen på stekefettet fra kjøttkakene, får den ekstra god smak. Men da må du bruke mel etter øyemål.
Brunsaus
3 ss smør eller margarin
3 ss glutenfritt mel (eller hvetemel om du ønsker)
7 dl oksekraft (glutenfri buljong)
salt
pepper
0,5 stk løk
Slik gjør du
Smelt og brun smør/margarin i en stekepanne eller gryte. Rør inn hvetemel og la stå på middels varme. Lag en så mørk jevning som du ønsker.
Det glutenfrie melet blir ofte veldig fort brunt.
Bruker du stekepanne, har du jevningen over i en kasserolle. Spe med kraft imens du rører
La sausen koke i noen minutter, slik at du får ut melsmaken. (Gjelder kun vanlig hvetemel)
Tilsett oppkuttet løk og smak til med salt og pepper
Legg kjøttkaker over i sausen
Da er det bare å servere
Kommentarer
Skriv en kommentar