03/11/2024 av Kokkefruen 0 Kommentarer
Lebkuchen
Kokkefruen baker
Lebkuchen er en av de mest kjente tyske julekakene. Enten det er de tynnere hjertene, dekorerte med fargerik melis, man finner på Weihnachtsmarkt eller de tjukke saftigere glaserte med sjokolade og gjerne et glansbilde med f.eks. en nisse på. Disse er av den tjukke sorten, med masse smak av jul.
For den rette smaken lager jeg en egen lebkuchenkrydderblanding, siden det, naturlig nok, ikke er å få kjøpt her til lands. Her trenger du (denne holder til neste jul også)
17 g kanel
4 g nellik, malt
0,5 ts allehånde
1 ts muskatblomme
1 ts kardemomme
1 ts ingefær
0,5 ts anis
Du trenger
40 g smør, mykt
200 g brunt sukker
2 egg
80 g honning
200 g mandler, malte
15 g Lebkuchenkrydder
1 ss kakao
3 dråper bittermandelolje (kan sløyfes)
2 ss matolje
100 g kandiserte appelsiner, hakket
15 ml kaffi
3 g hornsalt
300 g hvetemjøl
Slik gjør du
Rør smør og sukker mykt. Rør inn egg enkeltvis, og så honningen.
Bland mandler, krydder, kakao, oljene og den kandiserte frukten. Løs hornsalt i kaffi.
Rør inn vekselvis med mjølet i massen.
Dekk deigen og sett kaldt noen timer, helst over natten
Fordel deig på ca 5 cm diameter på et bakeark. Jevn dem gjerne litt ut. Stekes ved 180 grader i ca 20 minutter. Avkjøl på rist.
Lag glasur av 100 g sjokolade og 3-4ss delfiafett og glaser kakene. Her har jeg også hakket opp litt sjokolade og strødd over.
La sjokoladen stivne.
Oppbevares mørk og kjølig.
Kommentarer
Skriv en kommentar