Lebkuchen

Kokkefruen baker

Lebkuchen er en av de mest kjente tyske julekakene. Enten det er de tynnere hjertene, dekorerte med fargerik melis, man finner på Weihnachtsmarkt eller de tjukke saftigere glaserte med sjokolade og gjerne et glansbilde med f.eks. en nisse på. Disse er av den tjukke sorten, med masse smak av jul.

For den rette smaken lager jeg en egen lebkuchenkrydderblanding, siden det, naturlig nok, ikke er å få kjøpt her til lands. Her trenger du (denne holder til neste jul også) 

17 g kanel

4 g nellik, malt

0,5 ts allehånde

1 ts muskatblomme

1 ts kardemomme

1 ts ingefær

0,5 ts anis

Du trenger


40 g smør, mykt

200 g brunt sukker

 
2 egg

80 g honning

200 g mandler, malte

15 g Lebkuchenkrydder

1 ss kakao

3 dråper bittermandelolje (kan sløyfes)

2 ss matolje

100 g kandiserte appelsiner, hakket

15 ml kaffi

3 g hornsalt

300 g hvetemjøl

Slik gjør du


Rør smør og sukker mykt. Rør inn egg enkeltvis, og så honningen.

Bland mandler, krydder, kakao, oljene og den kandiserte frukten. Løs hornsalt i kaffi.

Rør inn vekselvis med mjølet i massen.

Dekk deigen og sett kaldt noen timer, helst over natten

Fordel deig på ca 5 cm diameter på et bakeark. Jevn dem gjerne litt ut. Stekes ved 180 grader i ca 20 minutter. Avkjøl på rist.

Lag glasur av 100 g sjokolade og 3-4ss delfiafett og glaser kakene. Her har jeg også hakket opp litt sjokolade og strødd over.
La sjokoladen stivne.

Oppbevares mørk og kjølig.

0
Feed

Skriv en kommentar