Lussekatter

13. desember er Luciadagen, og lussekatter hører med til alle små og store barns Lucia-feiring. Nyt smaken av deilige lussekatter sammen med familien.

Jeg husker da vi gikk i Luciatog på grunnskolen. Gikk ikke bare rundt på skolen, men også gamlehjem og helsesenteret i Kjøllefjord.

Har du noen fine minner om Lucia-dagen?

Ingredienser


(ca 30 lussekatter)

200 g smør

5 dl melk

1 pose tørrgjær

1 g safran (ev. 1 ts gurkemeie)

ca.1 ts salt

2 dl sukker

2 stk. egg

ca.15 dl hvetemel

1 stk. egg til pensling

2 ss rosiner/ korinter til pynt

SLIK GJØR DU


Ha mel, sukker og salt i en bakebolle. Rør det raskt sammen. Hold gjerne tilbake 1 dl mel, som du kan tilsette senere om deigen blir for klissete.

Visp sammen melk og egg. Bruk romtempererte råvarer eller varm forsiktig opp blandingen til 25-30 °C. Smuldre gjæren i melkeblandingen, og rør til den er helt oppløst. Bruker du tørrgjær kan den tilsettes i bollen med det tørre.

Tilsett safran i melkeblandingen, og rør godt slik at melken får en fin, gul farge. Kan også bruke gurkemeie istedenfor. Da får du en skikkelig gul farge.

Ha melkeblandingen i bollen med det tørre, og elt i 5-10 minutter på lav hastighet til deigen samler seg og slipper bollen litt. Er deigen veldig klissete kan du tilsette resten av melet.

Ha romtemperert smør i terninger, og elt til deigen er smidig og har en blank, fin overflate, ca. 10 minutter. Ta gjerne "glutentesten" mot slutten av eltingen. Strekk i deigen – føles den kort, bør den eltes litt til. Er den elastisk og smidig er den klar for heving.

Dekk bakebollen med plastfolie og la den heve på et lunt sted til dobbel størrelse, 1 – 1,5 time.

Ha deigen på melet bakebord. Trill tynne pølser og form dem til lussekatter. Bruk litt mel på kjøkkenbenken til utbakingen dersom nødvendig.

Pynt med rosiner. Legg baksten på et bakepapirkledd stekebrett. Etterhev under et klede i 15–20 minutter. Pensle med egg


Stek lussekatter midt i ovnen på 225 °C i 8–10 minutter, til de er lyst gylne. Avkjøl på rist

GUD SANTA LUCIA FEIRING!

0
Feed

Skriv en kommentar