08/09/2024 av Tom Martin 0 Kommentarer
Nakkekoteletter i leirgryte
Middag i leirgryte er jo bare så godt. Fra svineknoker, til svinekoteletter og nakkekoteletter. Det blir supergodt i leirgryte/rômertopf. Du kan selvfølgelig bruke en ildfastform med folie over, om du ikke har leirgryte.
TIPS💡
Rômertopf
Legg gryten i vann ca. 1 time før den skal brukes. Ny gryte bør ligge i vann 8-10 timer.
Her har jeg brukt en pakke nakkekoteletter fra FirstPrice. Du kan også lage med svinekoteletter, sommerkoteletter eller lammekoteletter om du ønsker. Kraften fra leirgryta lager jeg en brunsaus på. Kotelettene skal hvile 15-20 minutter etter steking. Så god tid til å lage saus. kan du lage på forhånd. Du kan selvfølgelig bruke andre grønnsaker en jeg har gjort her.
Du trenger
Koteletter (jeg har brukt 5 stk nakkekoteletter)
3 gulrot
1 løk
250 g sellerirot
4 dl vann med en grønnsaksbuljongterning
Smør/margarin til steking
Grovkvernet Salt
Grovkvernet Pepper
Paprikakrydder
Slik gjør du
Smelt smør i en stekepanne. Brun koteletter på begge sider. Tar det i to omganger her. Krydres med salt, pepper og paprikakrydder etter ønske.
Kutt opp grønnsakene i mindre biter. Legg de i bunnen av leirgryten.
Legg så i kotelettene.
Kok ut pannen med 4 dl vann og en knust grønnsaksbuljongterning.
Hell kraften i leirgryten.
På med lokk og inn i kald ovn. Sett ovnen på 200 grader og stek i 1.5-2 timer. Ta gjerne av lokket de siste 10-15 minuttene for en finere farge på kotelettene.
Ta ut 5 dl med kraft fra leirgryta
Brunsaus
2 ss smør/margarin
2 ss hvetemel
5 dl av kraft fra leirgryten
Salt
Pepper
Slik gjør du
Brun smør i en panne eller gryte
Rør inn melet og brun det på middels varme. Dette tar litt tid, så du kan jo gjøre det før du tar kotelettene ut av ovnen
Tilsett kraft imens du rører. La sausen koke 6-8 minutter for å få ut melsmaken.
Smak til med salt og pepper
Maispure
1 boks med mais og kraften
2-3 ss melk eller fløte
1 fedd hvitløk
Litt chilipulver etter ønske
Salt etter smak
Slik gjør du
Ha mais og kraft i en kasserolle. Finkutt hvitløk og tilsett sammen med melk/fløte i kasserollen.
Kok opp og la koke i 2 minutter
Bruk stavmikser og kjør til pure
Smak til med chili og salt
Jeg serverer dette kongemåltidet med grønnsaker fra leirgryta, brunsaus, maispure og kokte poteter. Og selvfølgelig litt tyttebærsyltetøy.
Kommentarer
Skriv en kommentar