17/09/2024 av Tom Martin 0 Kommentarer
Plukkfisk
Plukkfisk er en norsk matrett bestående av smådelt fisk, potetterninger og løk kokt i hvit saus.
Plukkfisk er en flott måte å bruke opp rester av kokt fisk på. Dette er husmannskost med røtter i Hordaland, og varieres ut fra hvilken fisk du har tilgjengelig – både fersk, saltet og røkt fisk smaker nydelig i plukkfisk.
Jeg bruker ikke rester i dag. Jeg har kjøpt torskefilet fra FirstPrice. Jeg har heller ikke rester av kokt potet, så det koker jeg også i dag. Her har jeg brukt glutenfritt mel, men du kan bruke vanlig hvetemel om du ønsker.
Du trenger
(4 personer)
600 g torsk , kokt og renset for skinn og bein
400 g kokte poteter
2 stk. løk
1 stk. liten purre
Hvit saus:
4 ss smør
4 ss hvetemel
1 l melk
ca. 1 krm revet muskatnøtt
Slik gjør du
Om du ikke har rester av fisk og potet, må du koke dette først.
Torsken trekker jeg i ganske salt vann. En god neve havsalt til 2 liter vann. 1 ss helpepper og 2 laurbærblader. Torskebitene trekker jeg i 7 minutter ca.
Når fisk og potet er kokt og avkjølt litt:
Bruk fingrene og del fisken i mindre biter.
Skjær ferdig kokte poteter i biter.
Finhakk løk og skjær purreløk i tynne skiver.
Smelt smør i en kjele og fres løk til den er myk og blank. Rør inn mel. Spe med melk mens du rører. Kok opp og la sausen småkoke i ca. 10 minutter. Sausen skal være forholdsvis tykk.
Vend fisk, potetterninger og 3/4 av purren inn i sausen. Varm forsiktig opp til kokepunktet og smak til med salt, pepper og muskat.
Dryss over resten av purren, og server gjerne med flatbrød.
Kommentarer
Skriv en kommentar