11/10/2024 av Tom Martin 0 Kommentarer
REKECOCKTAIL en gammel klassiker
Rekecocktail er en gammel god klassiker som fortsatt evner å begeistre gjestene. Spandér ferske reker og lag dressingen fra bunnen og den viktigste ingrediensen er som alltid, kjærlighet
Konfirmasjonsklassikeren "Rekecocktailen" hadde sin topp-periode på 1970-tallet, men ble oppfunnet rundt 1850 av en fransk kokk i Louisiana. De fleste av oss ser for oss dekket bord i u-form med brudepar eller konfirmant i midten og hvitvin i glassene. Få av oss har imidlertid en idé om hvordan det har seg at akkurat rekecocktailen har blitt en slik slager i selskapssammenheng.
Det har nemlig tatt tid. Den aller første rekecocktailen, ”cocktail aux crevettes”, ble tilberedt av Antoine Alciatore, fransk kokk som utvandret fra Marseille på 1830-tallet. Etter noen vanskelig år i New York etablerte han sin egen restaurant, som eksisterer fremdeles i New Orleans og drives av tipp-tipp oldebarnet. I dag finnes fremdeles rekecocktailen på menyen i restauranten ”Antoine’s” til den nette sum av 11 dollar. Antagelig ble Alciatore inspirert av lokale råvarer. I Louisiana hadde man fangstet reker allerede fra det 1700-århundret av, mens rekefangsten ikke kom riktig i gang i Europa før etter 1917.
Det store gjennombruddet på 70-tallet
Det tok imidlertid lang tid fra 1917 til rekecocktailen ble en slager i Europa. I 1937 dukker oppskriften opp i Boston Cooking School Cookbook. Vår egen Schjønberg Erken hadde ingen rekecocktail i sin kokebok, men brukte reker som ingredienser i andre retter. Vi må vente helt til 1970-tallet på at Europa, inkludert Norge, skulle oppleve en "Shrimps-cocktail" -farsott. Kanskje hadde det med fangstmulighetene å gjøre og helt sikkert med det praktiske ved å servere den kald. I Norge var det fra etter 2. verdenskrig vanlig med kremet suppe eller fylte butterdeigskjell gjerne med rekestuing som forrett. Problemet med disse rettene var at de måtte holdes varme. Den store fordelen med rekecocktail er at den skal serveres kald, og faktisk kan stå på bordet før gjestene setter seg. Da blir det også litt mindre hektisk på kjøkkenet de første minuttene. Ingrid Espelig Hovig sørget for berømmelsen til rekecocktailen her hjemme.
Du trenger
(2 store cocktailglass)
200 g ferske reker
0,5 stk. hjertesalat eller crispsalat
0,5 stk. agurk
0,5 stk. rødløk
lodderogn eller lakserogn
frisk dill eller gressløk
Sitron
Thousand island-dressing:
1 dl majones
2 ss rømme
2 ss ketchup
1 ts worchestershiresaus
2 ts sitronsaft
salt
pepper
Slik gjør du
Bland sammen majones, rømme, ketchup og worchestershiresaus i en skål. Smak til med litt sitronsaft, salt og pepper. Sett kaldt til servering.
Rens rekene. Legg til side noen pene reker til pynt.
Finsnitt salaten og fordel den i skåler eller glass. Legg i noen reker. Kutt agurk og rødløk og fordel den over salaten. Ha en skje dressing over salaten.
Fordel rekene på salaten.
Topp med en liten skje lodderogn og pynt med sitron, mer reker og dill/gressløk. Server resten av dressingen ved siden av. Server også gjerne med en baguett eller hvitløksbaguett
Kommentarer
Skriv en kommentar