11/07/2024 av Tom Martin 0 Kommentarer
Røkt svinekam med kålrotstappe
Røkt svinekam er jo utrolig digg mat. Du får svinekam både med og uten bein. Med bein så betegner man ca. 350 gram per person. Denne jeg har her er på 1.5 kg. Holder fint til 4 personer. Kjøttet er ferdig når termometeret viser 68-72 °C. Dette tar 2 1/2 - 3 timer, avhengig av tykkelsen på kjøttet. Har du en kam på 2 kg er NOK 3 timer på 125 grader nok.
Her lager jeg kålrotstappe som tilbehør. I tillegg til brunsaus på kraften og kokte poteter.
Du trenger
(til 4 personer)
Ca. 1,5 kg svinekam
1 løk
3 gulrot
1/4 purreløk
0.5 dl vann
2-3 ss valgfri sennep (jeg bruker søt)
Salt
Pepper
Kålrotstappe
850 gram kålrot
250 gulrot
Vann
Salt
Pepper
2-3 SS Smør
Slik gjør du
Sett ovnen på 125 grader
Kutt opp grønnsaker og ha de i en ildfast form. Fyll på vann.
Gni svinekammen inn med sennep. Ha på litt salt og pepper. Legg den oppå grønnsakene.
Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av kjøttet. Pass på at det ikke hviler mot bein.
Sett formen i ovnen. Kjøttet er ferdig når termometeret viser 68-72 °C
I mellomtiden lager jeg til sausen. Jeg bruker 3 ss smør og 3 ss hvetemel. Brunes på middel varme til ønsket farge. Når kjøttet hviler etter steking, så bruker jeg kraften i. Ca. 5 dl kraft
Kok ut melsmaken i 5-6 minutter. Smak til med salt og pepper
Kålrotstappe
Skrell og kutt opp grønnsakene i mindre biter. Kokes møre i lettsaltet vann
Når grønnsakene er møre, heller jeg av vannet. Men lar bittelitt være igjen i bunnen. Så moser jeg grønnsakene. Du kan også ha i grønnsakene fra formen. De har masse god smak.
Har i smør til du får en ønsket tykkelse. Smak til med salt og pepper
Da er det bare å kutte opp kammen og servere
Kommentarer
Skriv en kommentar