13/09/2024 av Tom Martin 0 Kommentarer
Tangzhong-fastelavnsboller
Den asiatiske bakemetoden gir veldig saftige og luftige boller. I tillegg blir de veldig holdbare. Her har jeg brukt disse nydelige bollene til fastelavnsboller. Fylt med krem og jordbærsyltetøy. Jeg bruker bær fra egen åker. Setter en ekstra god spiss på bollene.
På fastelavn pynter mange med fastelavnsris og serverer nystekte boller med krem. Men vet du egentlig hvorfor vi feirer fastelavn?
Kvelden før fasten
Fra gammel kristen tradisjon betyr fastelavn «kvelden før fasten». Dette var opprinnelig en tredagers festperiode, som bestod av fastelavnssøndag, blåmandag og askeonsdag. I tillegg til disse, så kjenner vi også til uttrykket feite-tirsdag.
Fastelavnssøndag ble også kalt fleskesøndag, og var dagen for fråtsing. Skikken var visttnok at man spiste flesk og feit suppe med melboller.
Hvorfor spiser vi fastelavnsboller?
Det at vi i dag spiser fastelavnsboller er rester av den gamle skikken. Den siste kvelden skulle man spise ekstra godt for å gjøre seg klar til å faste, og dermed kommer de ekstra mettende bollene inn, fylt med deilig krem og bær.
Ingredienser 12 store boller
Jevning
60 g hvetemel
300 g lettmelk
Bolledeig
700 g hvetemel
150 g sukker
25 g fersk gjær, eller 7 g tørrgjær (halv pose)
1,5 ts kardemomme
1 ts vaniljesukker
1/4 ts salt
1 egg
260 g lettmelk
110 g romtemperert meierismør
1 egg til pensling
Fyll
3 dl kremfløte
1 ss sukker
1 ts vaniljesukker
12 ss jordbærsyltetøy
Melis til dryss
Slik gjør du
Start med jevningen. Rør sammen melk og mel i en kjele og varm opp på medium varme, til blandingen har blitt tykk. Rør hele tiden. Avkjøl jevningen til romtemperatur.
Bolledeig
Bland sammen mel, sukker, tørrgjær (hvis du bruker det), kardemomme, vaniljesukker og salt i en bolle.
Varm melken til den har nådd cirka 40 grader, litt varmere enn fingertemperatur. Rør inn egget. Hvis du bruker fersk gjær smuldrer du denne inn i melken og rører den inn.
Tilsett melk og jevning i melblandingen og elt deigen i kjøkkenmaskinen din på lav hastighet i cirka 10 minutter. Hvis du ikke har en kjøkkenmaskin så elter du så lenge du orker, helst i minst 15 minutter.
Del smøret i terninger og tilsett i deigen. Elt videre i cirka 10 minutter til.
Dekk til bakebollen med plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse.
Kna sammen deigen på kjøkkenbenken
Del opp deigen i 12 like emner, trill boller og fordel disse på et stekebrett med bakepapir. (Ca.2 cm avstand) Bollene kommer til å heve litt inni hverandre, men det gjør dem ekstra saftige og gode.
Etterheves i cirka 30 minutter, før du pensler dem med et sammenpisket egg og steker dem på 220 grader midt i ovner i cirka 12-14 minutter.
La avkjøle på rist
Pisk kremfløte tilsatt sukker og vaniljesukker til krem
Kutt toppen av bollene. Ha på en spiseskje jordbærsyltetøy. Så godt med krem. Sett på toppen av bollen. Dryss over litt melis.
Da er de klare for servering
Kommentarer
Skriv en kommentar