17/09/2024 av Tom Martin 0 Kommentarer
Tyttebærgelé.
Har du mye tyttebær kan du lage deilig tyttebærgelé. Vi er heldig som har masse tyttebær rett utenfor hytteveggen. Kjekt og ha i fryseren fram til neste høst. Tyttebærgele er like godt om ikke bedre enn tyttebærsyltetøy, og dette gjøres veldig enkelt – med litt juks.
Skal du lage ordentlig gelé som er så klar at du nesten kan se gjennom, må du ha godt med tålmodighet.
Men på denne juksemåten, så istedenfor å la saften renne uforstyrret ut gjennom silduken slik at du får en fin og klar saft (som er betingelsen for en fin og klar gelé) heller jeg tyttebærene i en sil, lar de renne av litt selv og når jeg ikke gidder å vente mer bruker jeg en øse eller noe lignende for å presse bærene for resterende saft.
Så er det bare å koke opp saften med sukker, bruke en skje for å spe bort litt skum fra toppen og heller i rene, steriliserte glass. Dette er også fin gave å gi til noen du er glad i.
Du trenger
(Gir 1 liter gele)
1 kg tyttebær
3 ts sitronsaft
500 g sukker (med pektin om du bruker fryste bær)
5 dl vann
8 Einebær
FREMGANGSMÅTE
Ha tyttebær, sitronsaft, knust einebær og vann i en kjele.
Kok opp og la det småkoke 20-30 minutter til bærene er møre.
Hell alt over i en sil og press ned med en skje eller øse for å trykke saften ut av de.
Ha saften over i en ren gryte og varm det opp igjen. Tilsett sukker.
La geléen småkoke i 20 minutter, skum av.
Hell den varme geléen i varme, rene steriliserte glass og legg på lokk. La de avkjøle i romtemperatur.
Oppbevar mørkt og kjølig.
Tips
Det som ble igjen i silen, satte jeg også tilbake på platen på svak varme. Hadde i sukker og lot putre litt. Dette blir tyttebærsyltetøy.
Kommentarer
Skriv en kommentar